utorak , 9 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: Neistine ministra Bogdanovića

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: Neistine ministra Bogdanovića

Ako su i namjere aktuelnog crnogorskog ministra kulture poput verbalno iskazanih „istina“ o devastaciji Manastira Svete Trojice Pljevaljske od strane Srpske pravoslavne crkve, jasno je kakva sudbina čeka naše svetinje ako dospiju pod neograničenu zaštitu ovakvih predstavnika države. Nakon nekontrolisanog političkog ispada, tokom kog je predočio i navodne dokaze za svoje tvrdnje u vidu fotografija inkriminisanih mjesta u Manastiru Sveta Trojica, jasno je da Bogdanović treba što hitnije da podnese ostavku ili bude smijenjen.

Zar je normalno da osoba koja ne govori istinu bude ministar?

Ustvrdio je u svojoj ostrašćenoj političkoj tiradi Bogdanović da su ljudi iz Manastira Sveta Trojica u Pljevljima rušili freske kako bi postavljali instalicije i dijelove crkvenog mobilijara! Kao dokaz za svoju tvrdnju ponudio je fotografiju freske na kojoj je napravljen otvor, očigledno za odvod dima, kojim je freska drastično oštećena. Namjerno je zaboravio da kaže da je riječ o vandalizmu koji su napravili komunisti još 1946. godine, u namjeri da uz pomoć peći zagriju Hram, u kom su organizovali svoje političke skupove. Bogdanović je, ubjedljivosti radi, ponudio još ovakvih „dokaza“ u vidu fotografija iz Svete Trojice, pa je na jednoj od njih i freska na kojoj se vide električne instalacije. Tešku neistinu izgovorio je i u ovom slučaju, jer se detalj sa pokazane fotografije uopšte ne nalazi u našoj svetinji već je, očigledno,  riječ o nekom freskopisu novijeg datuma, što lako može konstatovati i potpuni laik.

Ukoliko nas na ovakav način budete vukli za jezik spremni smo u narednim danima istinski dokumentovano posvjedočiti kako je, sve pod „stručnom“ inspekcijskom prismotrom nadležnih državnih organa Crne Gore, nedavno rekonstruisana krovna konstrukcija crkve Svete Trojice u manastirskom kompleksu u Pljevljima. Tako „stručno“ da je realno moguće da se svakog trenutka, bez vidljivog razloga, uruši!

Ako bez istinskog povoda nastavite da blatite vjekovima časna i vjeri pravoslavnoj odana bratstva i sestrinstva naše svetinje moraćete javnosti objasniti koji je to stručni nadzor odobrio projekat i izvođenje najobičnijih (!) elektro instalacija na nedavno rekonstruisanom, zakonom zaštićenom, manastirskom konaku, koji je gotovo sasvim napravljen od drveta i prije nekoliko godina samo spletom srećnih okolnosti preživio požar.

Ima još toga mnogo, i biće, ako vi budete. A možda i ne budete.

Mi javnost, a i u kulturu zalutalog ministra Bogdanovića, želimo da podsjetimo na jedno od najvećih stradanja pljevaljske svetinje, koje na žalost nisu priredili okupatori već naša braća otrovana satanskom ideologijom, na koje, makar u tretmanu vjerskih pitanja, u mnogo čemu podsjeća ideologija njegove partije. Naime, predočavamo dio izvještaja Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, nakon divljanja komunista na praznik Svete Trojice, juna mjeseca 1948. godine:

  • Na dan duhova ove godine osam do deset omladinaca, pod rukovodstvom odraslih ljudi, a pod pokroviteljstvom organa vlasti, ušli su u hram u Manastir Sv.Trojice kod Pljevalja, Eparhija budimljanska – polimska. Ušli  su pod kapama i cigaretama u zubima i igrali kolo pred samim oltarom. Tom prilikom psovali su i hulili na Boga i Svetinje a onda počeli rušiti po crkvi, razbijati kandila, obarati svećnjake, preturati pevnice sa knjigama i dok je narod protestovao sa suzama ali im nije smio ništa jer su bili naoružani revolverima. Najposlije su polupali sve prozore na crkvi onda vršili nuždu uza samu crkvu a potom izmetom izmazali ikonu Svete Trojice…

Ne ponovilo se, a da se ne bi ponovilo NE DAMO SVETINJE!

U Pljevljima, 10.02.2020. godine

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja

milesevskaeparhija.rs

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

JOKOVIĆ PORUČIO

„Neće faliti životnih namirnica tokom zime“ Vlada garantuje da neće faliti ni jedne životne namirnice …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.