petak , jul 23 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: NEMA VIŠE VREMENA NI PROSTORA ZA POLITIKANTSTVO

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: NEMA VIŠE VREMENA NI PROSTORA ZA POLITIKANTSTVO

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja, crkveni odbori i sveštenstvo i monaštvo Arhijerejskog namjesništva pljevaljskog

Otvoreno pismo Opštinskom odboru Demokratske partije socijalista Pljevlja

Imajući u vidu jasno saopšten politički stav vladajuće Demokratske partije socijalista sa poslednjeg kongresa 2019. godine da „DPS ima razumijevanje za očekivanje dijela naše javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu CPC“, koji je ovih dana eskalirao preciznom izjavom predsjednika te Partije i predsjednika Crne Gore da će „država Crna Gora pomoći u nastanku pravoslavne crkve koja će ili objediniti pravoslavne vjernike ili će postojati kao pravoslavna crkva nacionalnih Crnogoraca“, prinuđeni smo da Opštinskom odboru vladajuće partije u Pljevljima javno postavimo jasno pitanje: Stoje li iza ovakvih stavova svoje Partije i njenog predsjednika?

Iako smo tokom same procedure donošenja tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a naročito nakon donošenja istog, iz usta predsjednika OO DPS Pljevlja Vlada Milinkovića dobili javna uvjeravanja da će „sve ostati isto“, te da nema razloga za uznemirenost i strah, poslednja dešavanja daju nam za pravo da očekujemo isto tako javan, jasan i nedvosmislen stav svih koji su članovi pomenute Partije a pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

SPC u Pljevljima nikada nije i neće dijeliti niti uslovljavati vjernike po bilo kojoj osnovi, pa ni političkoj, iako to kada je riječ o DPS-u u javnosti ali i kod dijela vjernog naroda nije uvijek nailazilo na razumijevanje, dodatno narušavajući integritet egzistencijalno ugroženog sveštenstva i monaštva. Međutim, u situaciji kada se najavljuje rušenje kanonskog crkvenog poretka u Crnoj Gori, formiranjem ateističke satanske organizacije koja će navodno zamijeniti jedinu kanonski priznatu i suštinski postojeću pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, prinuđeni smo da stanemo na branik samih temelja Crkve, kao i svog ličnog ljudskog i sveštenoslužiteljskog dostojanstva i časti.

Tapšanje po ramenima, privatna i kuloarska uvjeravanja da će sve biti u redu, ne mogu biti zamjena za jasno saopštenu podršku našoj svetoj Crkvi, čija je ugroženost u Crnoj Gori na vrhuncu, što je jasno prepoznato i saopšteno i od naših arhijereja. Nema više ni vremena ni prostora za farisejsku malodušnost, folklorno i politikantsko podržavanje Crkve.

To konkretno znači: u Crkvi su, i biće, samo oni koji je jasno i nedvosmisleno podržavaju u odbrani njenog ustavnog položaja u Crnoj Gori, koji nije samo njena jasna pravna pozicija već i civilizacijska tekovina savremenog svijeta.

Vjerujući da imate dobre procjene i da ste svjesni činjenice koliki i kakav je značaj pravoslavnog naroda u pljevaaljskom kraju, ne sumnjamo da ćete se skoro oglasiti stavovima koji će, ma kakvi bili, biti jasni. Naš stav svima je poznat i svakako se neće promijeniti nikada i ni po koju cijenu:

NE DAMO SVETINJE!

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Idejno rješenje

Za sportsko- rekreativni kompleks na Borovičkom jezeru potrebno 12 miliona evra

Lokalna uprava je danas predstavila izabrano idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje sportsko rekreativnog kompleksa na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *