subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Pljevaljsku bitku slavili u dvije odvojene kolone, bez svih partija

Pljevaljsku bitku slavili u dvije odvojene kolone, bez svih partija

 

Ove godine podsjećanjem na 77 godina od Pljevaljske bitke, predstavnici dvije boračke organizacije, Savez Udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore (SUBNORA) i Organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. (OBNOR) danas su u razmaku od sat vremena, pored Spomenika palim borcima na Stražici, održali govore i položili vjence podsjećajući na antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu. Raspolućenost i podvojenost crnogorskog društva nije ustakla ni kod obilježavanja najveće bitke 1941. godine, Prvodecembarske, protiv fašizma u Evropi. Po prvi put proslavi bitke za slobodu prisustvovali su predstavnici obje strane boraca-partizana i fašista Italijana, koji su prešli na stranu partizana 1943. godine posle kapitulacije Italije, i od tada dobili svoje antifašističke sledbenike.

Ove godine predstavnicima SUBNORA, u narodu nazvanih antifašisti, pridružila se italijanska delegacija, na čelu sa italijanskim ambasadorom  Lukom Celiolijem, obilježavajući i 75 godina od formiranja divizije Galibardi, koja se formirala nakon kapitulacije Italije 1943. godine, i do kraja rata borila se zajedno sa partizanima. U programu je učestvovao vojni orkestar, a vjence su položile delegacije opštine, antifašista iz 14 opština, policiije i DPS i SD-a. Govorili su predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić i Slobodan Simović, potpredsjednik SUBNORA. Antifašisti su u 11 sati posjetili spomenik posvećen Garibaldincima u Mrzovićima i položili vijence a u 12 sati održali su u Domu kulture akademiju, povodom dva događaja iz istorije.

Predstavnici OBNOR, poznati kao borci, podsjetili su na 70 godina postojanja Saveza boraca NOR CG i 71 godinu postojanja Udruženja boraca NOR-a Jugoslaviije. Govorili su Mersudin Halilović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti, i Vidoje Despotović, predsjednik pljevaljskog OBNOR a učenici Gimnazije izveli su tri recitacije. Vjence su položile delegacije opštine Pljevlja, loklalnog i državnog Saveza boraca NOR,  iz 14 boračkih organizacija Berana, Bijelog Polja, Budve, Danilovgrada, Kotora, Kolašina, Podgrice, Prijepolja, Plužina, Cetinja  Herceg Novog i predstavnici političkih partija SNP i Demokrata CG. Predstavnici DF i Pokreta za Pljevlja nisu ni ranijih godina bili ni na komemorativnim skupovima, pa ni ove, a kako nisu pojedniačno navedene delegacije političkih partija nisu se vidjeli predstavnici Bošnjačke stranke i SDP-a.

Obje organizacije ugostile su predstavnike iz 14 opština iz kojih su bili borci koji su učestvovali u prvoj bitki protiv fašizma na tlu Evrope.

Za vrijeme 1941. godine italijanski vojnici bili su na strani okupatora koji su pucali na oko 4.000 boraca Pljevaljske bitke, u kojoj je poginulo je 236 boraca, od kojih 214 počiva u grobnici na Stražici.

-Među poginulima su heroji Vuk Knežević, Dušan Obradović, Petar Jovićević i Lazar Radojević. Među 4.000 učesnika PV bitke njih 106 je proglašeno za narodne heroje. Iz Lovćenskog bataljona poginulo je 84 borca, iz Uskočko drobnjačkog 24, iz Komskog bataljona 15, iz Zetskog bataljona 11, iz bataljona “Bijeli Pavle” 16, iz Pljevaljske partizanske čete 10 itd a u toku I posle bitke poginulo je 159 građana Pljevalja, rekao je Vidoje Despotović, predsjednik pljevaljskog OBNOR, koji decenijama unazad podsjeća na svaki značajni datum iz vremena antifašizma.

Od 2014. godine u Pljevljima je formirana i boračka organizacija SUBNORA, koja je pod okriljem vladajuće DPS partije i sastavljena od članova te partije, koja na nivou države postoji od 2006. godine.

Tako su u Pljevljima na Stražici 1. decemra 2018. godine vijence palim borcima za slobodu položili predstavnici žrtava-potlačenih i okupatora Italijana, koji su tri godine kasnije postali antifašisti. Pljevljaci su na današnja dva događaja imali mnogo komentara a jedan od njih je da su falili predstavnici Jugoslovenske vojske u otadžbini – četnici, pa da dođe i do zvaničnog izmirenja učesnika Drugog svjetskog rata na nekadašnjem prostoru SFRJ, jer su hrvatske ustaše već krajem rata popunjavale partizanske redove, pored preko 800.000 žrtava u ustaškom logoru Jasenovac.

Opširnije u broju PV novena od 15. decembra 2018. g

Antifašisti 2018.Antifašisti zastaveAntifašisti zastaveOBNOR 2Vidojevi borci 18

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DPS: Sveštenstvo SPC da ne narušava sekularnost Crne Gore miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti

Nakon što je episkop mileševski SPC Atanasije pozvao odbornike u Pljevljima da sjutra glasaju za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.