ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili novo izletište nazvano Pametnim jezerom čije je uređenje većinski finansirao fond Bugarske razvojne pomoći.

Novo izletište na lokaciji Akademskog centra opremljeno je pametnim klupama, solarnim panelima, mjeračima kvaliteta vode i vazduha, stolovima za stoni tenis. Projekat je izrađen u saradnji sa NVO „Korak sa naukom“.

Predsjednik opštine je rekao da je Pametno jezero samo dio onoga što je opštinska vlast obezbijedila građanima u ‘zelenom paketu’.

„Ovo je prva faza naše vizije da prostor osmislimo za kompletan doživljaj djeci i građanima. Naši dalji planovi su da prostor nekadašnje vojne kasarne osvježimo novim ugostiteljskim, zabavnim i edukativnim sadržajima. Da sami, ili u privatno – javnom partnerstvu, uz prethodno urađene studije i urbanističko arhitektonska rješenja zaokružimo priču koja je započeta otvaranjem Pametnog jezera.“

Ambasadorka Bugarske je izrazila zadovoljstvo projektom rekavši da je posebno zadovoljna što će Pametno jezero koristiti građani Pljevlja i njihovi gosti.

„Ovdje će se okupljati ljudi, to je prostor za druženje, i za stare i za mlade i za djecu. Naša je potreba da se družimo i da budemo prijatelji kao građani Balkana i Evrope posebno u ovim teškim vremenima“, kazala je ambasadorka. Zahvalila se predsjedniku Opštine Rajku Kovačeviću na ažurnosti i brizi za realizaciju projekta kao i na odluci da Opština Pljevlja učestvuje materijalno u ovom projektu“.

U obnovu i ekološku sanaciju kompleksa „Pametnog jezera“ uloženo je više od 50.000 eura i to 35.430 eura bespovratnih sredstava bugarskog fonda, i oko 20.000 eura koje je izdvojila Opština Pljevlja.

Predsjednik Opštine Rajko Kovačević je podsjetio da je po preuzimanju dužnosti najavio da je jedan njegovih najvažnijih ciljeva poboljšanje stanja životne sredine tako što će prije svega raditi na poboljšanju kvaliteta vode i vazduha.

„Sada je na tom planu iza nas već nekoliko desetina uspješnih projekata. Pljevlja su jedan od prvih gradova u Crnoj Gori čije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ispunjava sve evropske ekološke standarde. Planiranjem budžeta, svake godine smo ugrađivali energetski efikasnu javnu rasvjetu čime smo za dvije godine potrošnju električne energije smanjili za 15% , a povećali smo broj osvjetljenih ulica u gradu. Opština Pljevlja je sa ciljem uštede toplotne energije za grijanje domaćinstava i smanjenja zagađenja, jedina opština u CG koja je ove godine ponudila građanima povoljnosti za utopljavanje kuća kroz ugradnju termo fasada i zamjenu fasadnih otvora. Programom, realizovanim u partnerstvu sa Fondom UN za razvoj, omogućili smo zainteresovanim građanima opštinske subvencije do 50 % za ugradnju novih prozora, fasada i peći na ekološki prihvatljivo gorivo“, kazao je Kovačević.

„Trudili smo se da naša Pljevlja uljepšamo i očistimo i da građanima izađemo u susret za realizaciju svake ideje koja se ticala zaštite životne sredine i inicijativa na uređenju i proširenju parkova. Projekat „Pametno jezero-Uređenje ostrva u krugu Akademskog centra kao energetski, ekološki i naučno održivog prostora u Pljevljima” je kruna naše iskrene namjere da svaku mikro lokaciju učinimo uređenom i pristupačnom za naše sugrađane, a posebno za našu djecu“, kazao je Kovačević.

Najavio je da će na ovoj lokaciji Opština nastaviti da radi dodavanjem novih sadržaja: dječjeg igrališta, pikink klupa i sl.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Konkurs za ucesnike Inzenjerske skole u Pljevljima

NVO “Korak sa naukom”KSAN poziva sve zainteresivane ucenike da se prijave na konkurs za besplatnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.