sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevlja i dalje u vrhu po broju samoubistava

Pljevlja i dalje u vrhu po broju samoubistava

U prvih devet mjeseci ove godine u Pljevljima je registrovano šest samoubistava, što je manje za 45 odsto nego u istom periodu prošle godine kada je registrovano 11 samoubistava, pišu Vijesti. Prema podacima policije za devet mjeseci ove godine registrovano je i šest pokušaja samoubistava.
Iako je smanjen broj samoubistava u prvih devet mjeseci ove godine, stopa samoubistva u Pljevljima je i dalje visoka u odnosu na ukupan broj stanovnika. U Pljevljima, prema posljednjem popisu, živi nešto više od 30 hiljada stanovnika, a procjenjuje se da trenutno u gradu ne živi više od 27 hiljada stanovnika.

Broj registrovanih samoubistava u Pljevljima za posljednjih pet godina bio je u porastu. Prošle godine registrovano je 15 samoubistava, pet više nego 2017. Tokom 2016, 13 Pljevljaka sebi je oduzelo život, 2015 osam, a godinu ranije sedam.
U Podgorici se u prošloj godini dogodilo 30 samoubistava, 15 više nego u Pljevljima u kojima živi najmanje šest puta manje stanovnika nego u glavnom gradu Crne Gore.
Stručnjaci tvrde da više faktora rizika utiče na suicid: duševne bolesti, teške tjelesne bolesti, starost, bolesti zavisnosti, nezaposlenost, društvene krize i drugo. Smatra se da genetika nema veliki udio u nastanku suicida.

Iz pljevaljske policije je saopšteno da je bolest najčešći razlog zbog kojeg Pljevljaci sebi oduzimaju život.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.