subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevljaci sumnjičavi oko toplifikacije

Pljevljaci sumnjičavi oko toplifikacije

Elektroprivreda Crne Gore raspisala je tender za izradu glavnog projekta i odabir izvođača radova za izgradnju prve faze primarnog toplovoda od Termoelektrane do grada što je jedan od koraka u projektu Toplifikacije Pljevalja. Procijenjena vrijednost radova je dva i po miliona eura, dužina trase prve faze oko 2.300 metara, ali zbog višedecenijskih obećanja o toplifikaciji grada, Pljevljaci sa sumnjom gledaju na uspješnost objavljenog Tendera.

Ideja o daljinskom grijanju Pljevalja sa toplotnim izvorom u Termoelektrani bliži se pedesetogodišnjici. Davne 1975, sedam godina prije nego će Elektrana proizvesti prve kilovate opština Pljevlja je izdajući dozvolu za gradnju obavezala Elektroprivredu, da u toku izgradnje TE uradi i toplifikaciju grada. Decenijama se dalje od obećanja nije odmaklo pa ne čudi sumnja i zbog najnovijeg tendera.

Investiciono- tehnička dokumentacije toplifikacije grada sa izvorom u Termoelektrani postoji još od 1997. godine.
U poslednjoj deceniji kao alternativni izvori toplote pominjani su kotlarnica u Vektri Jakić i sopstvena, opštinska toplana na biomasu za čiju je izgradnju 2018. godine potpisan višemilionski Ugovor. Oba posla su propala, a građani ne žele da vjeruju da će i ovaj tender imati istu sudbinu.

Svjesni dosadašnjih obećanja i imajući u vidu narodnu mudrost da poneseš malu torbu tamo gdje ti puno obećavaju, dio građana je ipak sumnjičav.

Raspisanim tenderom predviđa se izgradnja trećine od potrebnih šest kilometara primarnog toplovoda, a dok se cio posao ne okonča postojeći potrošači na sistemu daljinskog grijanja grijaće se toplotnom energijom iz Kotlarnice u Skerlićevoj ulici čija se distributivna mreža ovih dana intenzivno sanira.

Dejan Kandić, TVCG.

Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DANAS SE TREBA UZDRŽATI OD ZLIH MISLI: Danas je praznik Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije,važno je da URADITE OVU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.