utorak , septembar 29 2020
Početna / Vijesti / Kultura / Pljevljaci u Čajniču i Andrićgradu

Pljevljaci u Čajniču i Andrićgradu

Grupa od pedeset Pljevljaka na jednodnevnom pokloničkom putovanju pomolila se i poklonila u pravoslavnim svetinjama Stare Hercegovine i  obišla kulturno- istorijske spomenike,  u nedjelju 3. novembra, u ogranizaciji mladog teologa Miloša Simovića, našeg sugrađanina.

Prva destinacija je bio velelepni hram posvećen Majci Božijoj u Čajniču  gdje smo prisustvovali Svetoj Liturgiji i primili Sveto Pričešće a zatim se poklonili čudotvornoj ikoni Majke Božije – Čajničkoj Krasnici koju je svojom rukom slikao Sveti apostol i evanđelist Luka, krajem prvog vijeka posle Hrista, i koja je danas jedna od najvećih svetinja naše pomjesne pravoslavne crkve.

Nakon Svete Liturgije nastavili smo put ka čuvenom i danas vrlo poznatom Andrićgradu ili kako ga  još zovu i Kamengrad u Višegradu. Prvo smo obišli čudo neimarstva, na daleko poznati  most Mehmed-paše Sokolovića, na Drini ćupriju a onda smo svi individalno proveli nekoliko sati obilazeći kulturno-istorijske znamenitosti Višegrada i Andrićgrada (crkvu Svetog kneza Lazara, spomenike Petru II Petroviću Njegošu, nobelovcu Ivu Andriću, Nikoli Tesli).

Naša poslednja ali ni malo manje važna destinacija je bio srednjovijekovni manastir Dobrun iz 14. vijeka, zadužbina župana Pribila i koji je danas jedan od najstarijih manastira Bosne i Hercegovine. Manastirska crkva koja je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice je skromnih dimenzija sa vrlo malo fresaka jer je manastir nekoliko puta u svojoj istoriji  rušen i paljen a poslednji preporod i slavu doživio je zahvaljujući pokojnom mitropolitu Dabrobosanskom G. Nikolaju  koji je oživio ovu svetinju i naselio je opet monasima. Danas je manastir pod duhovnim nadzorom i brigom Arhiepiskopa Sarajevskog i mitropolita Dabrobosanskog G. Hrizostoma.  Iguman manastira je otac Kalistrat, dugogodišnji iguman manastira Svete Trojice u Pljevljima a njegov sabrat otac Mihailo, naš Pljevljak koji nas je ovaj put dočekao i ugostio u manastiru na čemu smo blagodarni.

Ovo putovanje bi ujedno bilo i poslednje u ovoj organizaciji za ovu godinu a dolaskom proljeća sve nas očekuju nove svetinje i destinacije.

Miloš Simović, Teolog

pokloničko putovanje Miloš Simović

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

1582364430

Neveni Jovović, učenici Gimnazije, drugo mjesto na konkursu “Naš Patrijarh Pavle”

Na likovnom i literarnom konkursu ,,Naš patrijarh Pavle”, koji su raspisali Eparhija budimljansko-nikšićka i Matica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *