ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Pljevljacima zbog ekstremnog zagađenja 50 % manji januarski račun za struju

Pljevljacima zbog ekstremnog zagađenja 50 % manji januarski račun za struju

Danas su djeca Pljevalja izložena otrovima iz vazduha!, Napisao je sinoć na Fejsbuk profilu direktor EPCG Nikola Rovčanin a danas su Pljevljaci do ili dodatno umanjenje na januarski račun od 30 odsto, što sa već postojećim čini 50 odsto niži račun. Sugrađani po prvi put vide šta znači imati svog čoveka na važnoj funkciji jer samo onaj ko je udisao pljevaljski smog može da razume i bori se za zdrav vazduh i zato hvala Nikoli Rovčaninu.

Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić obavještava javnost da je Odbor direktora donio odluku da se kupcima iz kategorije „Domaćinstva“ na teritoriji opštine Pljevlja za mjesec januar odobri dodatni popust na aktivnu energiju od 30%, što bi, sa ranije odobrenim popustima, značilo da će Pljevljaci januarski račun plaćati s ukupnim popustom od 50%.

„Ova mjera je motivisana činjenicom da je opština Pljevlja, po osnovu zagađenja vazduha, trenutno u alarmantnoj situaciji, a EPCG, kao društveno odgovorna kompanija, koja značajan procenat proizvodnje ostvaruje upravo u Pljevljima, na ovaj način želi da pruži doprinos smanjenju emisije štetnih gasova“, navodi Nikola Rovčanin direktor EPCG.

Iz EPCG pozzivaju kupce iz Pljevalja, koji koriste ugalja kao izvor toplotne energije, da pređu na druge izvore, kako bismo, zajedničkim snagama, doprinijeli poboljšanju situacije u ovoj opštini.

Enormna zagađenost vazduha guši građane u Pljevaljskih kotlini. Samo 5 km izvan grada prestaje grebanje grla i kašljucanje koje izazivaju lebdeće PM 10 i PM 2,5 čestice, miris sumpora.

S obzirom da po prvi put imamo javnu izjavu direktora EPCG o posledicama decenijskog nemara, zapostavljanja i investicione izolacije Pljevalja da li ćemo sledeću zimu dočekati sa manje smoga ? U Pljevljima nikada problem nije bila magla nego smog i otrovi nakupljeni u magli

„Oni koji nisu uspjeli da punih 40 godina završe toplifikaciju grada treba da odgovaraju. Posledice njihovog nerada, nemara i propuštanja vršenja dužnosti traju i danas.

Svjedok sam da se ovaj projekat mogao davno završiti da je bilo volje, a završiće se 40 godina nakon što je trebao biti završen. To je poražavajuće!“, Napisao je Rovčanin dodajući da je u ovakvim situacijama potrebna je hitna reakcija države i opštine.

Rovčanin navodi da je razmišljao o opcijama za hitno reagovanje ali kako elektro instalacije objekata u Pljevljima nisu spremne da izdrže opterećenje masovnog prelaska zagrijavanja na struju ne može se razmišljati o momentalnoj zabrani loženja uglja i da se svim građanima subvencionišu računi za struju 100% u januaru.

Rovčanin je predložio način da pored subvencija EPCG od 20%, opština iz sredstava eko naknade idvoji dio, a dio država iz budžetske rezerve.

„To bi sve ukupno za domaćinstva iznosilo oko 400 000 eura, što je sitan novac za spas života i zdravlja ljudi. Ali sam od stručnih lica dobio informaciju, da većina zgrada u gradu nema elektro instalacije na nivou standarda koje bi mogle izdržati ovakva oprerećenja, navodi Rovčanin uz zaključak da su brza rješenja su malo realna i da je zato je projekat toplifikacije jedini spas i „činimo sve što je u našoj moći, a bili ste svjedoci svih prethodnih mjeseci, da u najkraćem roku toplovod dođe do Skerlićeve“.

Očekujemo i od nadležnih organa da postupe po zakonu o zaštiti vazduha i izdaju javna obavještenja i preduzmu mjere u cilju smanjenja uticaja otrovnih čestica na zdravlje ljudi.

Pljevljaci moraju da budu složni, svi do jednog. Politika je nebitna, bitno je zdravlje ljudi.

Više nikada ne smijemo dopustiti da se ovo dešava jednom gradu i njegovim građanima.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Socijalni savjet predlaže: Starosna granica za odlazak u penziju 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža

Predloženo i da pravo na starosnu penziju imaju i svi oni sa 40 godina radnog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.