utorak , januar 28 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevljacima za bolovanje refundirano 182 hiljade eura

Pljevljacima za bolovanje refundirano 182 hiljade eura

U Pljevljima je tokom 2018. godine evidentirano 1.044 bolovanja, za čiju refundaciju je izdvojeno 182.231 evro, kazao je za Pljevaljske novine Amer Ramusović, portparol Fonda za zdravstveno osiguranje.

– Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje u periodu od 1.januara do 31.decembra 2018.godine,  ukupan broj slučajeva bolovanja koje su koristili građani Pljevalja iznosi 1.044, od čega su 983 slučaja bez trudničkog bolovanja, a 61 slučaj održavanja trudnoće – kaže Ramusović, dodajući da je refundirani iznos privrednim subjektima za prošlu godinu manji za 57,5 hiljada evra u odnosu na 2017. godinu.

Pljevljaci su, kako dodaje Ramusović, tokom prošle godine bolovali 54.745 dana a najčešći razlozi spriječenosti za rad su kardiovaskularna oboljenja, bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, bolesti sistema krvotoka, održavanje trudnoće…

Fond za zdravstveno osiguranje isplatio je poslodavcima u Crnoj Gori  3,6 miliona evra za bolovanja za 2018. dodinu, a sa zaostalim obavezama ta cifra je dostigla 5,9 mliona evra. Broj bolovanja povećava se iz godine u godinu, a samim tim i iznos koji treba refundirati. Naročito se povećava broj trudničkih bolovanja koji čine preko 50 odsto svih bolovanja, a koji su državu u toku 2018. godine koštali tri miliona evra.

Refundirana sredstva za građane Pljevalja za bolovanja u 2018. godini čine tek pet odsto ukupnih refundiranih sredstava za bolovanja u toj godini. I broj izgubljenih radnih dana u Pljevljima neznatan je u odnosu na ukupan broj na nivou države.

– Učešće broja izgubljenih dana u Crnoj Gori iznosi 1.141.231, od čega u Pljevljima broj izgubljenih dana iznosi 54.745 što u procentima iznosi 4,8 odsto – zaključuje Ramusović.

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

centar-bezbjednosti-pljevlja

Uprava policije uputila specijalce u Bijelo Polje, Berane i Pljevlja i pozvala građane da prijave provokacije

Menadžment Uprave policije je na održanom kolegijumu donio odluku da se dio Sektora specijalne policije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *