četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevljski grafiti u jeku “bananizacije”

Pljevljski grafiti u jeku “bananizacije”

banane-i-kokain,-foto-Prava-Crna-Gora (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon smjene trodecenijske DPS vlasti u Crnoj Gori, uvoz banana ponovo je aktuelizovan. Crnogorska javna scena postala je predstava za narod. u kojoj se glavni likovi oglašavaju putem društvenih mreža, nekome smiješna, drugima mučna, trećima glavobolja, dok stotine miliona vrijedan kokain “iskače” iz magacina i paketa banana. Balkan se od bureta baruta pretvorio u najpoznatijeg uvoznika obogaćenih banana. Dok svakodnevno rastu cijene hrane, podjele u Crnoj Gori ne posustaju, političkih dešavanja ne fali,  a tu je i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić koji relaksira situaciju i kao da reklamira drogu riječima “ova droga 96 odsto čistoće, to je savršenstvo, ali vam ne preporučujem da je koristite, porobate”.

U izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore, za period jul 2020 -2021. navodi se da se osam tona kokaina koji je zaplijenjen u inostranstvu povezuje sa crnogorskim kriminalnim grupama (u 2019. godini bilo je, primjera radi, 39 kilograma), te da su vlasti tokom 2020.godine zaplijenile 3,1 tonu droge (u odnosu na 2,4 tone 2019.), uglavnom marihuane. Posebno je ukazano da Crna Gora ostaje ključna tranzitna zemlja za drogu, kao dio „Balkanske rute“, posebno za kanabis proizveden u Albaniji, koji se preko Crne Gore švercuje prema EU. U avgustu 2021. godine policija je u blizini Podgorice zaplijenila 1,4 tone kokaina u vrijednosti od 100 miliona evra, što je najveća zaplena u istoriji zemlje, zbog koje su uhapšeni vlasnik magacina i njegova kćerka. Za zaplenu oko 500 kilograma kokaina, 12.1.2022. u magacinu trgovačke kompanije “Voli”, po dojavi radnika magacionera, a koji je stigao u paketima banana iz luke u Ekvadoru, uhapšen je nekoliko dana kasnije radnik špedicije a za vlasnika Volija „Vijesti“ su 14. januara objavile da su imale uvid u dopis, od 30.8.2021. g, kojim se „Voli“ obraćao Upravi carina, Upravi policije i MUP-u sa zahtjevom da vrši dodatnu kontrola i provjeru kontejnera u kojima je roba namijenjena njima, te izražavali sumnju da bi im neko mogao podmetnuti nedozvoljenu robu, navodeći da su se istim zahtjevom obraćali 23. jula 2018. godine i 23. decembra 2020. godine, o čemu javnost nije bila obavještena.

Nadležne službe Ekvadora kontaktirale su 25.1.2022. službe Crne Gore, što je urađeno u nastavku aktivnosti međunarodne borbe protiv trgovine droge, gdje je otkriveno 7 tona kokaina, na jednoj plantaži banana i u kući osumnjičenog 6 tona, vrijednosti preko 200 miliona dolara na evropskom tržištu, a među pakovanjima nalaze se ona sa natpisom S.R.B. i R.S.B, u kakvim je bio upakovan kokain koji je zaplenjen u Podgorici. Kolumbijska policija zaplijenila je u luci Buenaventura tonu kokaina, 8.1.2022. koja je, kako su saopštili, bila namijenjena Balkanskom kartelu radi distribucije u zapadnoj Evropi, a prema izvještaju kolumbijskih medija, da je droga stigla do zapadne Evrope, imala bi vrijednost od 75 miliona dolara.

U danima kada je “pala” droga u magacinu Volija podgorički mediji ponovo su 15. januara prozvali Pljevlja za govor mržnje, diskriminaciju nacionalnih manjina, pojavom novog grafita sa imenom Ratka Mladića, da bi u nedelju 16. janura ove godine DPS i njegovi bivši koalicioni  partneri zatražili da se ispita povjerenje ili smijeni predsjednika opštine Pljevlja Igora Golubovića. Sjekiracija je trajala dan i utihnula je, dok se čekaju dalji demokratski potezi.

Građani Pljevalja saznali su iz DPS medija, podgoričke Gradske TV, koju je otvorio predsjednik Podgorice i funkcioner DPS Ivan Vuković, da je u Pljevlima ponovo osvanuo grafit sa imenom Ratko Mladić, te da je predsjednik opštine Igor Golubović rekao da „Svi grafiti u Pljevljima niti su prekrečeni, niti će biti prekrečeni“.

Podgorička TV Gradska prva saznala i objavila vijest o novom grafitu u Pljevljima
Podgorička TV Gradska prva saznala i objavila vijest o novom grafitu u Pljevljima

IMG_20220122_100211

Gradska je objavila da je da je Golubović izjavio da su grafiti urbana vrijednost, koje neće uklanjati, pa su prikazali ime Ratko Mladić, koje je po drugi put ispisano, ovog puta na nekadašnjem vojnom objektu pored Kovid ambulante. Po hitnom postupku, u nedeljno jutro u 9 sati, zasijedao je izvršni odbor DPS, u kome je i Pljevljak Danijel Živković, da bi se ogradio od izjava i medijskih interpretacija predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića, “od njegove nedopustive izjave u odnosu na dešavanja u gradu, ali i u odnosu na politiku koju zastupa naša stranka”. Oni su izrazili neslaganje sa Golubovićevim posljednjim izjavama i odlučili su da pokrenu preispitivanje povjerenja Goluboviću pred Opštinskim odborom DPS.

Golubović je za „Vijesti“ kazao da njegova izjava za  Gradsku televiziju nije vjerodostojno prenijeta, da je izvučena iz konteksta te da“apsolutno nisam mislio na grafit o kome se ovdje želi inputirati da utičem na to da se ti grafiti ne uklanjaju”. Golubović tvrdi da nije integralno prenijeta izjava u kojoj je kazao da je Ratko Mladić osuđeni ratni zločinac i da Srbi treba njega da se stide, te da je iznenađen brzom reakcijom na njegove navodne izjave, a da ga prije toga niko od visokih funkcionera DPS-a nije kontaktirao da pita šta on misli o tome, i da li su izjave na način na koji su prenijete izvučene iz konteksta.

“Sad neko od mene pokušava da napravi fašistu, a nema nijednog Golubovića koji nije bio antifašista“, rekao je Golubović ističući da baštini evropske vrijejdnosti i državu socijalne pravde, te da je član DPS za koji smatra da baštini iste vrijednosti.

Predsjednik Opštine Pljevlja je morao imati mnogo više senzibiliteta kada je govorio o navodnim nacionalizmima u gradu saopštio je, 16. januara, portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić, ocjenjujući da Golubović nema više podršku njihove partije, te da je aktuelna Vlada svojim djelovanjem samo dodatno doprinijela da danas imamo pojačanu etničku dustancu – što se posebno osjeća u Pljevljima. Istog dana portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević kazao je da predsjednik Opštine Pljevlja više nema podršku te partije. Članica DPS Marta Šćepanović kazala je da je sramna Golubovićeva izjava i da više ne može biti član DPS. Generalni sekretar DPS  Aleksandar Bogdanović kazao je za Portal Analitiku, kako je riječ o nedopustivim stavovima, od kojih se u DPS-u distanciraju.

Pljevaljski DPS je za nešto više od 24 mjeseca na odstrel stavio i svog drugog predsjednika opštine u Pljevljima. Prvi predsjednik opštine Mirko Đačić, u koga su se kleli, okivan u zvijezde otišao je “preko noći”.  Očigledno da je Golubović kolateralna šteta upornih pokušaja izazivanja nemira u Pljevljima na vjerskoj osnovi, koji su počeli dan nakon prošlogdišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Zvanično DPS je izjavio da prihvata demokratsku smjenu vlasti ali u Pljevljima je scenario dešavanja bio drugačiji, i to dok Pljevljima dva mandata vladaju DPS, SD i Bošnjačka stranka. Policija je obećavala da će riješiti slučaj kamenovanja prostorija Islamske zajednice a činjenica je da je su za ispisivanje grafita mržnje o Srebrnici osumnjičeni aktivisti DPS, koje je sud oslobodio, iako na suđenje nisu pozvani svjedoci koji su vidjeli ko je ispisivao poruku Srebrnica 92. Po istom scenariju, policija nije otkrila ko je u centru grada ispisao ime Ratko Mladić, ali je “Pobjeda” napisala tekst o strahu i kontinuiranim šovinističkim provokacijama i nasrtajima koji trpe Bošnjaci Muslimani u Pljevljima od devedestih godina prošlog vijeka.

“Određena primitivna iskazivanja pripadnosti određenoj nacionalnoj zajednici su sada na snazi. Ne samo sa srpske strane, nego i sa bošnjačke se na isti način profiliše… E, sad da li jednih ima 90 ili 80 posto, a drugih 10 ili 20 posto, pa se to malo više vidi ili malo više ne vidi, to je druga stvar”, prva je izjava Golubovića za Pobjedu, koju mu osporavaju koalicioni partneri. Nakon Pobjedinog teksta prekrečen je prvi grafit Ratko Mladić sa prostorija opštinskog preduzeća Čistoća a kada se pojavio drugi grafit javnost je saznala od Gradske TV..

DPS nije dozvolio preveliko talasanje Mirka Đačića, bivšeg predsjednika opštine Pljevlja, jer je od Vlade tražio da višemilionski dug Vektre Jakić prema lokalnoj upravi prebije za dug koji Opština ima po osnovu poreza i doprinosa. Kako upućeni kažu, Đačić se previše samostalno ponašao na radnom mjestu,pa je dobio usmenu poruku da se je završio mandat i da izabere način odlaska sa funkcije. Đačić je 17. maja 2019. godine, na polovini svog drugog mandata, podnio ostavku na funkciju predsjednika opštine, i na članstvo u DPS-u. Za  “Pobjedu” je sjutradan saopštio da odluku nije donio na brzinu, već da je dobro razmislio. U julu je za „Vijesti“ izjavio da je ostavku dao zbog nagomilanog nezadovoljstva odnosom Vlade i države prema opštini Pljevlja, prvenstveno zbog načina rješavanja finansijskih i ekoloških problema. Dok je u avgustu prošle godine Đačić podržao Socijaldemokratsku partiju (SDP) na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine.

Građani Pljevalja ne mogu se načuditi kako su se opet našli u centralnim medijskim izvještajima po mržnji i podjelama u jeku ogromne zaplene banana iz “Volija”. U nedeljni dan kao sinhronizovano jedni za drugim oglašavali su se političari DPS i koalicionih partnera BS i SD. Mnogi Pljevljaci se pitaju da li je dizanje tenzija najbolji način da se zaborave banane, za koje se ispostavilo da su bile i razlog za cjepanje DPS 1997. godine. Po riječima pokojnog Momira Bulatovića koji je svoju kampanju zasnivao na optuživanju Đukanovića za lično bogaćenje i za „kriminalizaciju zemlje“ jer “ako potrošite 50 miliona dolara za uvoz banana onda to mora da bude veoma ozbiljna stvar”, za šta je Đukanović kazao da ne daje pet para, pitajući kakve on veze ima sa uvozom banana i pomorandži. U obračunu dva crnogorska kriminalna klana poginulo je oko 50 ljudi u Crnoj Gori, saopštio je prošle godine pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević za „Slobodnu Evropu“. Evropska komisija u Izvještaju iz oktobra 2021. godine konstatovala je određeni napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i otkrivanju krivičnih djela u saradnji sa međunarodnim policijskim organizacijama. Tužilaštvo i policija još uvijek tragaju za imenima ljudi čiji je kokain pao. U aprilu 2019. g. na školskom brodu „Jadran“ u Tivtu, koji je u vlasništvu Mornarice Vojske Crne Gore, i koristi se za obuke studenata Pomorskog fakulteta, pronađeno je 60 kilograma kokaina čija se vrednost procenjuje na oko pet miliona evra. Sve kockice u švercerskim kanalima se još sklapaju.

Pljevljaci se počeli da se plaše procesa „bananizacije“ i pitaju se da li je moguće da će Pljevlja ponovo biti satanizovana sa novom pošiljkom sumnjivih banana.

V. M.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Kvalitet vazduha u aprilu u Pljevljima značajno bolji u poređenju sa prethodnim mjesecima

U odnosu na praćene parametre kvaliteta vazduha tokom aprila, u Pljevljima je registrovan značajno bolji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.