subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Po mišljenju 56 odsto Evropljanja gašenje termoelektrana otvoriće nova radna mjesta i doprinijeti kvalitetnijem životu

Po mišljenju 56 odsto Evropljanja gašenje termoelektrana otvoriće nova radna mjesta i doprinijeti kvalitetnijem životu

 

Pored poskupljenja energenata u svijetu i zatvranja velikog broja termoelektrana politika EU je i nadalje na fonu zelene tranzicije kako bi se navodno sačuvali od klimatskih promjena. Pored realne situacije u svijetu gotovo neralno izgledaju rezultati anekete o klimi koje je sprovela Evropska investiciona banka (EIB) za 2021–2022. godinu, prema kojoj 56% Evropljana vjeruje da su klimatske politike izvor privrednog rasta a 66% smatra da će klimatske promjene i 2050. godine predstavljati ozbiljan problem.

« Mladi Evropljani su naročito zabrinuti u pogledu održivosti svojih poslova: gotovo polovina ispitanika starosti 20–29 godina (44%) plaši se da će izgubiti radno mesto jer neće biti usklađeno sa merama protiv klimatskih promena (19 procentnih poena iznad EU proseka od 25%). Ta zabrinutost je još očiglednija kod Kineza (45%), Amerikanaca (32%) i Britanaca (31%). Rezultati ankete pokazuju da 56% Evropljana smatra da će suzbijanje klimatskih promena imati pozitivan uticaj na privredni rast, što je u skladu sa percepcijom Amerikanaca i Britanaca (57%), dok su Kinezi optimističniji (67%). Većina Evropljana (61%) vjeruje da će se kvalitet njihovog života poboljšati, jer će im svakodnevni život biti lakši, a očekuju pozitivan uticaj i na hranu i zdravlje. Međutim, dvije trećine (62%) Evropljana predviđa da će sa zelenom tranzicijom njihova kupovna moć opasti, kao i da će imati uticaj na njihova radna mesta », navodi Gordana Kovačević, medijski konsultant EIB.

U skladu sa istraživanjem EIB-a, 50% Evropljana smatra da će mere koje se odnose na rešavanje klimatske krize imati pozitivan uticaj na stopu zaposlenosti, otvarajući više radnih mesta nego što će ih ukinuti. Ipak, rezultati detaljnijeg posmatranja pokazuju da većina stanovnika zemalja na istoku EU ima pesimističan stav o uticaju klimatskih politika na tržište rada: 55% se plaši da će ukinuti više radnih mesta nego što će ih otvoriti. Nasuprot tome, 60% stanovnika zemalja na zapadu EU smatra da će se ipak otvoriti više radnih mesta nego obrnuto.

Ispitanici iz Evrope naveli su da klimatske promene predstavljaju pretnju njihovom mestu prebivališta. Na pitanje o dugoročnom uticaju klimatske krize, trećina stanovnika EU (29%) očekuje da će morati da se preseli u drugi region ili u drugu zemlju. Toga se više plaše ispitanici starosti 20–29 godina, od kojih je polovina (50%) izrazila zabrinutost u pogledu mogućnosti da će morati da se presele zbog klimatskih problema.

Potpredsednik EIB Ambroaz Fajol rekao je: „Većina Evropljana vidi zelenu tranziciju kao priliku za unapređenje kvaliteta svog života i otvaranje novih radnih mesta. Istovremeno, oni su zabrinuti zbog dugoročnih posledica klimatskih promena po njih kao pojedince i po društvo u celini. Kao klimatska banka EU, sarađujemo sa javnim i privatnim sektorom na finansiranju zelene tranzicije koja podrazumeva nizak sadržaj ugljenika i otpornost, istovremeno vodeći računa da nikoga ne ostavimo po strani.”

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Crkva-sv-Kozme-i-Damjana-osvecenje

Poziv na proslavu hramovne slave Sv. Kozme i Damjana u Strahovom Dolu

Slava crkve Svetih Kozme i Damjana, u Strahovom Dolu proslaviće 14. jula hramovnu slavu. Jutarnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *