utorak , septembar 29 2020
Početna / Vijesti / Društvo / POČINJE GOSPOJINSKI POST

POČINJE GOSPOJINSKI POST

MOLITVENO OKREPLJENJE
Ko pobedi sebe pobedio je ceo svet”, često je ponavljao svjatejši patrijarh Pavle, apelujući na ljude da budu ljudi i da se ne udaljavaju od Božjeg lika u sebi. Podsećao nas je, često, ovaj sveti čovek, da sve prolazi ali duša i obraz ostaju, da smo u svakoj situaciji obavezni da budemo ljudi, bez obzira na bilo koji nacionalni, politički ili lični interes.
Iz Posnice Svetog Save uoči Gospojinskog posta, stižu nam molitvene poruke oca Nikodima:
“Molitva je lek.Postom i molitvom se čistimo. Molimo se, iskušenje dolazi i prolazi ali nema padanja u očajanje. Ovo je rat. Borba dobra i zla. Jedini lek je jačanje duha. Jak duh krepi telo”, poručuje Starac Nikodim, jedan od najvećih molitvenika svetogorskih, čuvar kandila Svetog Save u Karejskoj Posnici!
Ovaj predani podvižnik nas podseća da post nije samo uskraćivanje od mrsne hrane već i činjenje dobrih dela, pomoć slabijima i siromašnima, izmirenje sa neprijateljima, uspostavljanje harmonije u duši.
“ Čovek izmiren sa sobom je u miru sa celim svetom. Unutrašnji nemiri stvaraju spoljne konflikte”, naglašava otac Nikodim citirajući Svetog Jovana Zlatoustog.
“ Ne posti se samo stomakom, već svim čulima. I oči poste ako pohotno ili sa zavišću ne posmatraju okolinu. Čuvaj se da ne gutaš pohotljivi očima ono što vidiš oko sebe. Ruke poste uzdržavajući se gramzivosti i krađa. Noge poste tako što neće hodati putevima greha. Posti sluhom svojim, ogluši se od ogovaranja i spletki. Posti ustima i jezikom, uzdržavaj se od teških reči. Nema koristi od posta ako ujedamo svoje bližnje”, ponavlja reči velikog propovednika otac Nikodim.
On naglašava da je život savremenog čoveka jedna velika zamka, da se civilizacija ubrzano strmoglavljuje upravo zbog nedostatka mere i pokušajima čoveka da nadmaši prirodu a samim tim i Boga.
Mišo Vujović

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Screenshot_20200922_210601_com.viber.voip

U Pljevljima velike gužve za pregled kod epidemiologa

Situacija sa širenjem korona virusa je zabrinjavajuće. Danas je u Crnoj Gori evidentirano 296 novo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *