četvrtak , april 22 2021
Početna / Vijesti / Politika / Poglavari pravoslavnih crkava pozvali vlasti u Crnoj Gori: Poštujte imovinu SPC

Poglavari pravoslavnih crkava pozvali vlasti u Crnoj Gori: Poštujte imovinu SPC

Učesnici međupravoslavnog sastanka u Amanu podržali su kanonske crkve u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, navodi se u saopštenju koje je usvojeno na kraju susreta

Učesnici međupravoslavnog sastanka u Amanu podržali su kanonske crkve u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, navodi se u saopštenju koje je usvojeno na kraju susreta, prenosi Sputnjik.

„Što se tiče Sjeverne Makedonije, delegacije su saopštile da ovo pitanje treba da se riješi putem dijaloga, u okviru Srpske pravoslavne crkve i uz svepravoslavnu podršku“, navodi se u dokumentu.

Oni smatraju da vlasti Crne Gore treba da poštuju pravo srpske crkve na imovinu.

„Što se tiče Crne Gore, delegacije koje su učestvovale na sastanku su pozvale nadležne organe vlasti da poštuju i podrže osnovno pravo vlasništva nad imovinom, uključujući imovinu crkve“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, ovom skupu su prisustvovali četiri poglavara od 15 pomesnih Crkve. Osim jerusalimskog patrijarha Teofila koji je inicirao sastanak, na njemu su učestvovali i moskovski patrijarh Kiril, srpski patrijarh Irinej i mitropolit Češke i Slovačke Rostislav. Poljska i Rumunska pravoslavna su poslale u Aman delegacije arhijereja. Skupu prisustvuje i mitropolit Kijevski Onufrije.


Pravoslavni poglavari u Amanu

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

demokrate logo

Demokrate – Nebuloza je da iko od nas ima problem da bilo koji Bošnjak ili Musliman bude na nekoj čelnoj poziciji

Demokrate najoštrije osuđuju primitivizam i šovinizam koji se u Pljevljima i svim drugim gradovima u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *