subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Pokazati ljubav i poštovanje prema svima

Pokazati ljubav i poštovanje prema svima

Na svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Mileševa, kojom je načalstvovao patrijarh srpski Irinej u tron episkopa mileševskih uveden je vladika Atanasije (Rakita).

Vladika AtanasijeU crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, pod freskom Bijelog anđela, patrijarhu su sasluživali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkopi: žički Justin, raško-prizrenski Teodosije, vranjski Pahomije, banatski Nikanor, budimljansko-nikšićki Joanikije, izabrani bihaćko-petrovački Sergije i bregalnički Marko. Takođe, sasluživao je veći broj igumana, monaha i sveštenika iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve i protojerej Mihail Podolej iz Ruske pravoslavne crkve.

Vjerni narod, koji je od ranih jutarnjih sati stigao u manastir Mileševu da pozdravi svog novog arhipastira, ispunio je hram i portu i odgovarao na svetoj liturgiji na kojoj su pojali crkveni horovi “Sveti knez Lazar” iz Priboja i “Sveti kralj Vladislav” iz Prijepolja. Nakon liturgije vjernici su imali priliku da, među brojnim svetinjama ovog manastira, celivaju i ruku Svetog Save.

Besjedeći sabranom narodu patrijarh Irinej je naglasio da je Crkva djelo Božije.

– Braćo i sestre Gospod naš Isus Hristos je osnovao crkvu svoju i dao obećanje apostolima, a preko njih i svima nama, do danas i od danas do kraja sveta i vremena, da će osnovati crkvu svoju i da je ni vrata pakla neće nadvladati. Ta reč gospoda se ostvarila, ostvaruje i ostvarivaće se do kraja sveta i vremena – naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozvao vjerne da novoustoličenom episkopu mileševskom Atanasiju požele dobrodošlicu i da ga prime kao svog oca i učitelja, bivajući mu odani i poslušni kao svom arhijereju i arhipastiru. Episkopu mileševskom Atanasiju patrijarh je poželio da sledi Svetog Savu i sve naše Božje ugodnike, stara se o sveštenstvu i pastvi, bude im putovoditelj i čuvar vjere, tradicije i običaja. Da mudro rukovodi Mileševskom eparhijom “decom Božijom, narodom Božjim, i kao naslednik Svetoga Save da pokažete ljubav i poštovanje prema svakome”.

Mileševa naslovna

Patrijarh je podsjećajući na svete, Svetog Savu, na sve svetitelje srpske, rekao da su svetitelji ugodnici Božji preko kojih Gospod šalje milost svoju prema narodu svome. A da su svi ljudi narod Božiji.

– Svi smo narod Božiji i mi hrišćani i oni koji to nisu. Svi mi nosimo lik Božiji, obraz Božiji, ikonu Božiju u sebi i zato nas Gospod poziva da sve volimo, i da sve ljubimo kao svoju rođenu braću – istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da je velika čast biti u velikoj svetinji, crkvi mileševskoj, koja je nadživela “scile i haribde” i dočekala ustoličenje vladike Atanasija.

crkva služba

program u Mileševiklen2KlenOpširnije u novom broju PV novina od 15.8.2017.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.