sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / POKRET ZA PLJEVLJA: APEL ZA DOGOVOR

POKRET ZA PLJEVLJA: APEL ZA DOGOVOR

Prije dva dana  navršile su se dvije godine od 30.avgusta 2020.godine, datuma kad je Crna Gora prepoznala svoju budućnost. Na izbore smo izašli u tri kolone i pobjedili iz tri razloga.

          Prvi i najvažniji  je litijski ustanak na čelu sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem. Drugi je što se na političkoj sceni  pojavio građanski pokret URA, koji je prepoznao lažni patriotizam Mila Đukanovića, iza koga  se kriju organizovani kriminal, korupcija i pohara Crne Gore.  I treće što se prvi put desilo političko čudo u Crnoj Gori, da se tri opozicione liste nisu međusobno napadale. Ma koliko politički raznorodni, sve nas je vezivao isti politički cilj, a to je smjena odnarođenog režima DPS –a i njegovih satelita.

I uspjeli smo. Nažalost, nije mnogo vode proteklo Tarom i Moračom, a mi smo se vratili starim, lošim navikama. Liderske sujete, mjerenje zasluga – ko je više doprinio pobjedi, ko je postao ministar, ko nije  a trebalo je,  i tako u nedogled. Formirana je „ekspertska“ Vlada koja je trajala godinu dana i tri mjeseca, potom „manjinska“ uz podršku DPS –a koja je izdržala tri mjeseca.

          Kako dalje , pitanje je sad? Jesmo li griješili? Jesmo, i to svi. Neko više, neko manje. Ali hajde da se manemo mjerenja zasluga i krivica, jer će uvijek zakidati na mjeri onaj ko drži kantar. Zato dozovimo se pameti, budimo svjesni istorijske odgovornosti, sjedimo za okrugli sto i krenimo od bijelog papira. Ničija funkcija, ni fotelja ne smiju biti prepreka dogovoru. Nije najvažnije ko je veliki, a ko mali, ako hoćemo da pravimo velika djela, a većih nema od poštovanja narodne volje iskazane 30.avgusta 2020. godine. Veliki su oni, i partije i pojedinci, koji su u stanju da pretpostave državni  i narodni interes sitnim partijskim i ličnim kalkulacijama.

          Vrijeme  nam curi, mnogo je posla pred budućom Vladom, bez obzira kako se zvala tehnička, prelazna ili već kako, važno je da je original, a ne falsifikat. A to znači izraz narodne volje sa poslednjih parlamentarnih izbora. U suprotnom neko buduće Kolo, poput onoga u Gorskom vijencu opjevaće nas po zasluzi: „ Bog vas kleo prokleti izrodi“.

POKRET ZA PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ujedinjena na lokalnim izborima u koalicijama

Predsjedništvo Ujedinjene Crne Gore potvrdilo je predloge svojih opštinskih odbora da na predstojećim lokalnim izborima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.