sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / POKRET ZA PLJEVLJA: CAREVO NOVO ODIJELO

POKRET ZA PLJEVLJA: CAREVO NOVO ODIJELO

I bi sedamnaesti oktobar. I bi sjednica vlade Crne Gore, zamislite, u Pljevljima. Mora se priznati, sa ukusom i stilom je vlada Duška Markovića odlučila da obilježi Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Uostalom, nije se mogla ni naći, za ovu svečanu priliku pogodnija opština od naše, zatrovane, opustošene, osiromašene i  raseljene. Nije red, prosto, da se ovakav praznik slavi u Podgorici ili,  recimo u Budvi.

U jedanaest sati, kada obično u Pljevljima izlazi sunce, u izložbenom prostoru čuvenog Doma kulture, započela je neobična izložba. Izlagali su premijer i ministri, sve do ručka. Redom. Maljevac, jalovište Šuplja Stijena, toplifikacija grada, ekološka rekonstrukcija TE, put do Metaljke, Vrulje, čak i nova bolnica. Sve zajedno, vele, stotinu miliona evra! Neupućeni bi rekli sitnica. Prije destak godina su nam obećali i čitavu milijardu, mada je mi još nismo vidjeli. A možda je ona tu negdje. Ovaj put, na izložbi nisu predstavljani cementara, pruga, aerodrom, put za Bobovo i slična umjetnička djela iz  ranijeg opusa DPS škole podgoričkih majstora.

Sve u svemu, ova maskarda od Markovićevih izlaganja, neodoljivo podsjeća na narodnu bajku.  Pljevljaci bi i ovaj put trebali, kao onaj prevareni car,  da se srećni  i ponosni, „ogrnu“  sa tih novih sto miliona, da ih proslave uz šampanjac i zahvale vladi na mudrosti i darežljivosti. Ima li neko od nas da se odvaži i „krojaču varalici“  konačno uzvikne – car je go! Nespremno i neoprezno je to nedavno pokušao prethodni predsjednik opštine, ali nije dovršio rečenicu. Čim je pomenuo Cara, prekinut  je. Ostavkom iz ličnih razloga.

Kao što nikada nije bilo ni one milijarde, neće ni ovih sto miliona. A iako ih bude, šta i ko će od njih vidjeti „selameta“? Đukanovići, Brkovići, Roćeni… I ko još? To što zbog evropskih direktiva, konačno mora da se uloži 54 miliona evra u ekološku rekonstrukciju dotrajalog bloka Termoelektrane Pljevlja, prodaju nam kao osmo svjetsko čudo, dok se za posao vijeka već priprema  Đukanović mlađi. A Pljevljankama i Pljevljacima, koji ostaju da ovdje uživaju u „blagostanju“ vlasti  DPS-a, kao jedina perspektiva, već se nude reprezentativna zdanja novog Staračkog doma, nove bolnice, a možda bude  i nešto više.

Krajnje je vrijeme, uvažene sugrađanke i sugrađani,  da prestanemo da vjerujemo u bajke. Ma od koga dolazile, koštale su nas i previše. Ne treba biti politički analitičar da bi se prozrela zadnja namjera gospodina Markovića i njegove nedavne parade skupih limuzina i odijela u Pljevljima. Nit` je to bio snijeg, nit` labudovi. Nego izbori, dogodine!

 

POKRET ZA PLJEVLJA

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.