subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: ČAST I BRUKA ŽIVE DOVIJEKA

Pokret za Pljevlja: ČAST I BRUKA ŽIVE DOVIJEKA

Navršilo se 18 godina od početka kukavičkog, sramotnog i zločinačkog bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, od strane NATO alijanse. Kukavičkog, jer je krenulo devetnaest na jednog, a bombardovili su nas sa visina većih od 10 000 metara i pride koristili nevidljive avione. Sramotnog, jer su to uradili bez odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, navodno štiteći ljudska prava. Danas, nakon 18 godina, rezultat te borbe za“ ljudska prava“ je NATO država na Kosovu i Metohiji, a vlasnici najvećih bogastava su postali oni koji su komandovali tom zločinačkom akcijom. Konačno, ni jedno bombardovanje, pa makar imalo šifrovani naziv „Milosrdni anđeo“ ne može biti humanitarno, a ovo je bilo posebno zločinačko zato što su korišćeni osiromašeni uranijum i plutonijum 239, čije je poluvrijeme rasapada preko 4 milijarde godina.

Posledice bombardovanja, koje je trajalo 78 dana, bile su strašne: 1500-2000 civilnih žrtava, 79 žrtava NATO bombi bila su djeca, poginula su 1002 vojnika, a 6000 ljudi je ranjeno. A kako i ne bi bile, ako se zna da je ispaljeno 50 000 projektila, ako je bilo 58.574 naleta NATO aviona, bačeno 25 000 tona eksploziva, srušeno 60 mostova, uništeno 300 fabrika, oštećeno 190 škola, 20 bolnica, uništen 561 objekat Vojske Jugoslavije, a ukupna šteta iznosila preko 30 milijardi dolara.
Ali ono što je najgore, u Srbiji i Crnoj Gori svakodnevno obolijevaju, i od malignih bolesti, izazvanih NATO bombardovanjem, umiru djeca, žene i muškarci. Prof dr Sobodan Čikarić, prof dr Radomir Kovačević, prof. dr Dana Grujičić, general Slobodan Petković, dr Mirjana Anđelković Lukić napisali su na hiljade stranica o nesagledivim posledicama NATO ubijanja naroda. Naveli su koliko se svake godine povećava broj oboljelih i umrlih od raznih vrsta raka. Srbija je na prvom mjestu u svijetu po stopi rasta ovih bolesti.
Nažalost, crnogorska vlast se, kad je u pitanju NATO, ponaša po sindromu naklane ovce koja trči za vukom. A „naklana“ je jer osjeća da je gubitak vlasti blizu, pa ne pita za cijenu da svoj opstanak produži. Zato i ne pomišljaju da pitaju narod na referendumu o pristupanju toj zločinačkoj organizaciji. Oni ne vide da je prauzrok današnjoj migrantskoj krizi i terorističkim napadima po Madridu, Parizu i Londonu posijan prije 18 godina bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije, ni manje ni više nego osiromašenim uranijumom.
No, svako vrijeme ima svoje tragičare koji služe za bruku, i heroje „ za pjesmu stvorene“. Tako je bitka na Košarama, u toku NATO bombardovanja, postala kosovski Termopil i iznjedrila junake, koji mogu stati u red sa hajduk Veljkom Petrovićem i vojvodom Sinđelićem. Mi Pljevljaci možemo biti ponosni što je među njima i mladi potporučnik Predrag Leovac. “Vile će se grabit u vjekove, da im vijence dostojne sapletu.“
Sloboda za Mihaila Čađenovića.

U Pljevljima 25.03.2017. POKRET ZA PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.