ponedeljak , 22 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: DANAJSKI DAROVI

Pokret za Pljevlja: DANAJSKI DAROVI

Svjedoci smo ovih dana, na prvi pogled iznenađujućeg predloga odbornika DPS-a, dr Harbića, o potrebi podizanja spomenika znamenitom Pljevljaku, patrijarhu Varnavi, na trgu koji već nosi njegovo ime. Iznenađenje je dvostruko. Prvo što dolazi iz redova DPS-a, a drugo što to čini odbornik koji jako rijetko govori na skupštinskim sjednicama.

S druge strane, nije prošlo mnogo vremena od pojave Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, po kojem je bilo planirano nacionalizovanje svih hramova Srpske pravoslavne crkve, koji su podignuti prije 1918. godine. Na tom tragu je bila i zabrana korišćenja sala Gimnazije i Skupstine opštine za predavanje publiciste i reditelja Dragoslava Bokana o istom patrijarhu Varnavi. Šta se to u međuvremenu dogodilo i dovelo do pomenutog predloga? Za pažljivije pratioce političkih dešavanja nema iznenađenja. Dakle, krenimo redom.

Trojčindanski sabor pred sabornim hramom u Podgorici, na kome se 20 000 vjernika kroz usta vladike Joanikija zaklelo da će životima braniti imovinu i svetinje svoje crkve, bio je jaka poruka režimu da najavljena otimačina ne moze proći bez grdila. Zatim je došao odgovor Venecijanske komisije, koji je nedvosmisleno potvrdio da se imovina ne može oduzimati bez  sudskih presuda. A onda je došlo i pismo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koje su u 21. vijeku donijela dva vrana gavrana na dvorove cara čestitoga, pošto poštanski sabraćaj nije funkcionisao. U pismu, crno na bijelo, da u Crnoj Gori postoji samo jedna crkva, a to je Srpska pravoslavna crkva sa svojim eparhijama. Na kraju, dolazak patrijarha Irineja u manastir Podlastva na proslavu  800 godina autokefalnosti SPC, gdje se praktično slegla Boka kotorska, upalio je alarme u DPS-u, u susret narednim izborima, makar u onim sredinama u kojima su Srbi ubjedljiva većina.

Pljevlja su svakako na listi prioriteta gdje treba nešta uraditi kako bi se pridobili srpski glasovi, a da se Vlasi ne dosjete da je u pitanju nova prevara. Zato nije bilo nista logičnije nego da se ubrza podizanje spomenika patrijarhu Varnavi. Zašto je izabran odbornik Harbić da tu učini? I to je logično jer dr Harbić važi, ako ne za najboljeg, a ono za najpristupačnijeg hirurga, koji je uvijek spreman da ljudski sasluša pacijenta i njegovu muku. Zato se ne treba nimalo čuditi ako dr Harbić bude nosilac liste DPS-a na narednim lokalnim izborima.

Razumije se da je u pitanju još jedna prevara, po onoj staroj mudrosti da „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako“. Dokaz za to je i novi partijski program DPS-a, a koji će biti usvojen na novembarskom kongresu. Tamo lijepo piše da je borba za autokefalnost raspopa Dedejića strateški cilj DPS-a. To što je po ustavu crkva odvojena od države ništa ne smeta. Narod je davno rekao “ ja dobra vakta ko obraza nema.“

 

                                                                                              POKRET ZA PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.