ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: DOGOVOR  ILI CRNA BRUKA

Pokret za Pljevlja: DOGOVOR  ILI CRNA BRUKA

Kako ono bješe Kantov princip? „ Zvjezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama“. Zvjezdanog neba nikad nije falilo iznad Crne Gore, a moralni zakon je definisao Marko Miljanov svojim „Primjerima  čojstva i junaštva“, po kome je junaštvo braniti sebe od drugoga, a čojstvo braniti drugoga od sebe. Ovih dana potvrdila se stara narodna mudrost koja kaže: „ Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada“. Manjinska vlada Dritana Abazovića koja je značila izdaju većinske izborne volje od 30.avgusta 2020.g i paktiranje sa poraženim režimom Mila Đukanovića doživjela je sopstveni brodolom.

Ako je rušenje Vlade Zdravka Krivokapića bilo tragedija Dritanov brodolom je farsa. I kao kod svakog brodoloma javljaju se spasioci. Tako je neimenovani portparol Stejt departmenta ponovio da SAD smatraju da Demokratski front ne treba da participira u novoj vladi. Dakle, nastavlja se stara praksa diktiranja uslova ko  može, a ko ne može biti u Vladi, navodno suverene zemlje. I tako to traje decenijama, uostalom tako su počela i dešavanja u Ukrajini 2014.godine.

Može li neko zamisliti šta bi se desilo da neimenovani portparol MIP- a Rusije, poruči da u Vladu  uđu samo one stranke  koje se zalažu za tradicionalnu Crnu Goru, Njegoša i Marka Miljanova. Vjerovatno bi Morača potekla uzvodno,  a mauzolej bi se oburdao niz lovćenske strane.

Ali, nije problem u „prijateljima“, kojih je uvijek bilo i ovakvih  i onakvih,  problem je u nama. Davno je rečeno “kako te od kuće ispraćaju, tako te u selu dočekuju“. Još prilikom najave puča i formiranja manjinske vlade pitali smo gospodina Abazovića zašto tim vajnim prijateljima, koji su mu sastavljali Vladu nije odgovorio.: „ Ako ne mogu oni, neću ni ja“. Tako bi postao moralna vertikala, moderne Crne Gore i ispisao nove primjere čojstva i junaštva. Nije nas poslušao i prošao je kako je prošao. Ali, da čudo bude veće, njegovi “ studenti sa Sorbone“, od tada igraju kvalifikacije za ligu šampiona  iliti 44. Vladu Crne Gore. Zbog toga su bili spremni da podrže rekonstruisanu manjinsku Vladu odričući se ministarskih fotelja. Kakvo ulaganje u budućnost, a bogme i širinu i dubinu.

Ali, najveće čudo, a  bar u čudima Crna Gora ne oskudjeva, je  što Dritan i Joko promovišu  novu Vladu Bečića i  Đukanovića, gurajući  tako svoj grijeh  u naručje onima koji su glasali za smjenu pučističke Vlade. A zaboravljaju na svoje čuveno obećanje kako će očupati manjinske stranke iz zagrljaja  Mila Đukanovića. Nažalost, po ko zna koji put se pokazalo da je to za neke nemoguća misija. Šta je to Bošnjacima kod Dritana falilo da okrenu „čifta“ prema sopstvenoj Vladi.

I šta to sad smeta URI i SNP da se vrate pobjedničkoj većini ostvarenoj 30.avgusta 2020.g. Niko im  ne traži da kleknu i traže oproštaj za svoj grijehe.  Ali umjesto toga oni pokušavaju, što bi rekli mladi,  da naprave „ transfer blama“  nama koji 30 godina nosimo svoj krst borbe protiv režima Mila Đukanovića. Pitanje je da li potpisivanje Temeljnog ugovora može potrijeti čerečenje Zete i njeno isporučivanje na tacni Ivanu Vukoviću, bukvalno noć uoči izglasavanja nepoverenja Vladi. Još jedan veliki grijeh manjinska Vlada ima prema Pljevljima,  jer ni Dritan ni Joko ni „repom“ nisu manuli, a kamoli pokušali da pomognu radnicima „Vektre Jakić“  koje je Milov kum Brković ostavio na ulici.

Ali hajde da se manemo sujeta, ako se svi kunemo  u Crnu Goru i glas naroda, sjedimo za okrugli sto i pokažimo  da se otadžbini  može služiti i iz fotelje ministra, ne mora se biti premijer  po svaku cijenu. Možda je rešenje za premijera čovjek koji je gotovo u svakoj situaciji pokazivao da ima mjeru, a ne pripada ni Demokratama ni URI.  Ili je možda partijski korisnije biti  premijer smijenjene Vlade, i organizovati izbore, nego sjesti na sopstvjenu sujetu, i biti ministar  u Vladi koja je izraz  većinske narodne volje.

U suprotnom, uzalud nam što  „nebo nigdje nije tako plavo kao iznad Crne Gore“, ako ona postaje sve crnja. Jednom riječju dogovor, ili crna bruka.  A bruku može razrješiti  samo narod na slobodnim i demokratskim  izborima.

Pljevlja,

23.08.2022.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danilović: Vokalno prenemaganje i navodna principijelnost otvorilo velika vrata Đukanoviću

Ističe da su po dubini ostali svi koji su u dobrim odnosima sa palom vladom, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.