subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: KOMEDIJA SITUACIJE ILI DPS KARAKTERA

Pokret za Pljevlja: KOMEDIJA SITUACIJE ILI DPS KARAKTERA

Taman što su se završili Dani humora i satire „Vuko Bezarević“,  a u Pljevljima su  počeli  dani sprdnje i silovanja u  zdrav mozak. Prvo je osvanula vijest da je TE „Pljevlja“ u toku noći ispuštila u Vezišnicu pepeo i šljaku sa deponije Maljevac, a usput i vodu iz  jezera Otilovići, kako bi što prije toksični materijal stigao u Drinu, i tako uklonili prljavi tragovi. Međutim, već sledećeg jutra aktivisti NVO „Breznica“ i ribolovci  SRK „ Lipljen“ su alarmirali  javnost i fotografisali pomor ribe u Ćehotini.

Potpuno očekivano, u duhu tradicije njihovog ponašanja, prva reakcija iz Elektroprivrede bila je pilatovsko pranje ruku, uz tvrdnju   da „nadležni u TE „Pljevlja“ nisu vršili nikakvu aktivnost na ventilima koji kontrolišu ispuštanje materija u rijeku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu“. Usput su izrazili spremnost da podnesu krivične prijave protiv N.N. lica odgovornih za pomenuti ekocid.  Nakon što se ustalasala javnost potpredsjednik Vlade ministar Simović, posle razgovora sa odgovornima u Elektroprivredi potvrdio je njihovu nevinost i najavio  da je Elektroprivreda spremna „ ni kriva ni dužna“ da plati sve troškove  štete i ponovnog poribljavanja Ćehotine.

Zaboravili su na neke „sitnice“, jer postoje živi svjedoci, koji to razumije se ne smiju javno reći, iz dobro poznatih razloga, da je u ranijem periodu svake noći u Vezišnicu ispuštana voda i šljaka sa deponije Maljevac. Uostalom otkuda taj  cjevovod sa ventilom koji vodi do Vezišnice i čemu je služio. Nije valjda da je postavljen 1918. godine nakon „srpske okupacije“ Pljevalja i Crne Gore.  I kako je moguće da jedan čovjek nakon otvaranja ventila na Vezišnici, stigne na branu Otilovići, da pusti dodatne količine vode, kako bi toksični materijal što prije napustio  Ćehotinu.

Za nevjrerovati je vijest, u ovoj komediji situacije ili DPS karaktera  da se javilo „ sumnjivo lice“ R.D. u TE „Pljevlja“, koje je na svoju ruku ovlastilo rukovaoca ventila  da ispusti toksične materije u Vezišnicu.  Još jednom se pokazalo da je u Crnoj Gori najteže dokazati ono što svi znaju, jer su institucije koje bi to trebale da rade zarobljene i služe isključivo očuvanju vlasti i privilegija vlasnika privatne države. Biće interesantno pratiti, u narednim mjesecima i godinama, sudbinu dobrovoljne žrtve R.D. , kako će biti kažnjen, a kako nagrađen, zbog toga što je na sebe primio tuđu odgovornost. Je li moguće  da aktuelna vlast  tretira Pljevljake kao „Roćenova goveda iz Rasove“.

Ono što ohrabruje je najnovija vijest da je policija podnijela krivične prijave protiv Elektroprivrede i četiri zaposlena TE“Pljevlja“, uključujući i direktora, da su odgovorni za ekološku katastrofu u Pljevljima. Nadamo se da se sve neće završiti po onoj narodnoj „tresla se gora,rodio se miš“.

 

POKRET ZA PLJEVLJA

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.