sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: NA JAGNJILU ZELENI SE TRAVA

Pokret za Pljevlja: NA JAGNJILU ZELENI SE TRAVA

Nekada smo, u srećna vremena, pjevali „Pod Lovćenom zeleni se trava, na njoj stado od stotinu brava“. O Pljevaljskim zelenim livadama i hiljadama brava nismo pjevali. Bliži nam je i preči bio Lovćen, na kome je, u vrijeme kad je ova pjesma nastala, počivao Njegoš „najmudrija srpska glava“. U međuvremenu, mnogo je mutne vode oteklo Ćehotinom, a hiljade tona prašine, čađi i lebdećih čestica (PM 10 i PM 2,5) sleglo se na ovaj grad. Zelenih livada, a još manje stada, poodavno nema oko Pljevalja.

Ali evo sreće, iz Rudnika uglja obećaše da će u 2018. godini rekultivisati deponiju Jagnjilo koja će postati zelena livada. Daj Bože, pa da svi složno zapjevamo: „Na Jagnjilu zeleni se trava, na njoj bord direktora spava“. Da ne spava ne bi im se desilo da se upravna zgrada kopa Potrlica uruši u sam kop, a nad provalijom (klizištem) vise iseljeni magacin rezervnih dijelova i benzinska pumpa koja radi smanjenim kapacitetom.

Međutim, teško je povjerovati u takvo obećanje zbog ranijih bajki. Prošlo je više od deset godina kako je ministar Nenezić obećao sanaciju dvije crne ekološke tačke u Pljevljima, deponije Gradac i deponije Maljevac, zahvaljujući kreditu od 50 miliona dolara kod Svjetske banke. Svjetska banka i dalje postoji, kredita nema, deponije Gradac i Maljevac i dalje devastiraju životnu sredinu, a u međuvremenu se promjenilo pet ministara, koji bi trebalo da vode računa o ekološkoj slici Crne Gore i Pljevalja.

Može li se vjerovati poslovodstvu Rudnika, koji eksploatiše ugalj, tako što nakon završene eksploatacije u nekadašnjem polju ostaju brda i doline. O tome najbolje svjedoči divlje jezero u Šumanama, rupa u Borovici, kipa u selu Grevo i Đulina guka pretvorena u rudničku kipu.

Još jedan crni biser, koji govori o nesposobnosti lokalne uprave u Pljevljima. Da ovoga puta ne potežemo velike projekte koji su propali, kao što su blok 2 TE Pljevlja i toplifikaccija grada. Prosto je nevjerovatno da je prošao čitav mandat aktuelnoj lokalnoj upravi, a da nije bila u stanju da izgradi fontanu ispred Doma kulture. Stari Rimljani su još u 4. vijeku prije nove ere napravili staklenu posudu Diatretu koja je  postala jedan od simbola Pljevalja. Nažalost u 21. vijeku lokalna vlast nije bila u stanju da za četiri godine uradi fontanu u obliku diatrete. Pošto na originalnoj Diatreti piše Vivas Panelleni Bono, a ime Panellenios označava ime osobe koja je naručila izradu posude, ili joj je bila namjenjena, predlažemo da se na budućoj fontani, ako se kad napravi, napiše Vivas i ime predsjednika opštine koji to veliko građevinsko djelo uradi.

Saopštenje za javnost Pokreta za Pljevlja

U Pljevljima, 22.01.2018. god.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.