subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: NATOOVA PLANINA, A OVCE NAŠE

Pokret za Pljevlja: NATOOVA PLANINA, A OVCE NAŠE

Ovih dana se u državi čuda i apsurda, koja se ponosi svojim milenijumskim kontinuitetom, vlada ponovo „isprsila“ odlukom protiv volje i interesa sopstvenih građana. Ne konsultujući apsolutno nikoga i smatrajući da pametnijih od njih nema, jednoglasno su donijeli odluku da jednu od najljepših i najprostranijih planina na  Balkanu, velikodušno ustupe prijateljskoj im NATO alijansi. Bivši predsjednik ŽRK Budućnost i crnogorski ministar za ONO i DSZ, poznati multipraktik i bijeli orao iz rane mladosti, na konferenciji za štampu kaza (i ostade živ) da, vojni poligon na najvećem pašnjaku Balkana, neće uticati na životnu sredinu.

Drugim riječima, kad viteška NATO vojska tamo dođe, doći će na bojnim konjima, sa mačevima, štitovima i kopljima, a komora će biti natovarena na magarce. Motorna vozila i ostala tehnika na motorni pogon biće strogo zabranjena, zbog štetnog uticaja izduvnih gasova. Za vježbovna gađanja artiljerije, koristiće se isključivo luk, strijela i praćka. Barutni gasovi i buka će biti strogo zabranjeni, a od letećih objekata će biti dozvoljeni samo golubovi pismonoše, eventualno po neki soko. Zimi, umjesto sanki koje je donirao NATO, koristiće se isključivo ligure od domaće, Brkovićeve oblovine. Opet sve zbog životne sredine i po standardima ekološke nam države.

Šalu na stranu, jedna poruka i pouka od nas iz Pljevalja, za sve stanovnike i ljubitelje ove divne planine i sve one koji vole prirodu i ovu zemlju. I nama su rekli krajem sedamdestih godina prošlog vijeka da termoelektrana neće uticati na životniu sredinu! I nama su rekli da ćemo doživljeti neslućeno ekonomsko blagostanje! I nama su rekli da ćemo imati toplifikaciju grada, drugi blok, Vektru Jakić, prugu i da ćemo svi raditi i primati debele plate! I? Danas umiru i Pljevlja i Pljevljaci, onkologije širom regiona su postale drugi dom mnogih naših sugrađana i sugrađanki. Tada smo imali 47 hiljada stanovnika, sada 27, ako i toliko! Stari Latini bi rekli, pametnome dosta.

Ne treba biti ekspert za odbranu i  bezbjednost da bi se premijeru Markoviću i ministru  Boškoviću postavilo jedno prosto, logično pitanje. Zbog čega je vojsci koja broji pet stotina vojnika pod oružjem potreban vojni poligon površine 7.500 hektara? Šta će, čim i sa kim će tamo da vježbaju, kad svi znamo da od ratne opreme imaju samo puške, ašove i kišne kabanice? Više je nego očigledno da je ova vlast apsolutno spremna da uništi i poslednje parče zemlje i neba, ono što su generacije, boljih i hrabrijih, krvavo stekle i ostavile nama, samo da bi sačuvala fotelje, makar i jedan dan duže.

Otužna je i smiješna argumentacija ministra za ONO i DSZ i načelnika  generalštaba najmlađe NATO vojske, koji su nemušto pokušali da brane neodbranjivo. Od te gomile nebuloza trebalo bi bar da se, u najmanju ruku, postide oni koji su ih birali na te odgovorne funkcije. Gospodin Bošković je prvo obećao medijima, građanima i svima koje to ineresuje da će u svakom trenutku zajedno pratiti „šta vojska radi“! A tek kako je „omunjio“ i brigadni general Dakić, izjavom da vojska planira gađanja prije izdizanja na katune i nakon povratka sa njih. Notorne laži ili notorne gluposti, a bojati se da je i jedno i drugo. Teško je ocjeniti da li je tužnija ili smješnija država, za čiju vojsku ministar vojni tvrdi da će u svakom trenutku svak znati šta radi, a prvi njen general da ona neće smjeti ni ćorak ispaliti dok su ovce na paši. Sve i da povjerujemo Boškoviću i Dakiću, sumnjamo da će Jens Stoltenberg i NATO oficiri baš toliko voditi računa o duševnom miru ovaca na Sinjajevini. Znaju i osnovci da Crna Gora ovaj poligon ne omeđava po sopstvenim planovima i za sopstvene potrebe. Dodvoravanje Briselu i Vašingtonu, očigledno nema kraja.

Ministar multipraktik, inače u vladi zadužen za stambeno zbrinjavanje ministara socijalnih slučajeva, možda od previše obaveza i nije stizao da se na pravi način bavi odbranom i zaštitom Montenegra pa mu ne treba ni zamjerati. Mora mu se, bez obzira na sve, odati priznanje za nevjerovatan uspjeh. Nije bilo nimalo  lako obezbjediti krov nad glavom za čak 95 siromašnih ministara i ostalih vladinih „visokih dužnosnika“ i istovremeno voditi resor za ONO i DSZ. Ito zbrinuti pod povoljnim, mnogo povoljnim uslovima, kakve ne mogu ni sanjati ostali građani.  A kako je tek premijeru? Ministri u srećnim državama brinu brigu samo o narodu, a njemu još visi o vratu i sirotinja u vladi!

Da je ovo država u kojoj bi se i Kerolova junakinja Alisa „raspametila“, nama je odavno jasno. Jasno je i da se u zemlji čuda bliže još jedni izbori. Otuda je iznenada, na medijsku scenu iskočio i novi Milo, kojem nije milo što u Varšavi nema delegacija Rusije i Srbije! Nije valjda dotle došlo! Iskusni lovac na glasove Srba u Crnoj Gori cilja vrlo precizno. Strateški, mora se priznati. Ipak, premijer i ministar za ONO i DSZ nisu taj kalibar. Oni su opet, nekako za nižu taktiku. Njima je zadatak da narodu koji je tvorac poslovice „čije ovce toga i planina“ objasne, kako je moguća i drugačija varijanta. U zapadnom civilizacijskom krugu, kojem je Crna Gora oduvjek pripadala, planina će biti NATO-ova, a ovce naše.

 

Pljevlja,

POKRET ZA PLJEVLJA

8.09.2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.