utorak , 28 novembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: POSLANICI ILI VREĆE BRAŠNA

Pokret za Pljevlja: POSLANICI ILI VREĆE BRAŠNA

Prekjuče je Ustavni sud donio privremene mjere za obustavu rešenja Apelacionog i Višeg suda,  kojima je poslanicima Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću  određeno „stavljanje“ u zatvor. Zanimljivo je da Ustavni sud nije odlučivao o ustavnim žalbama dvojice poslanika, već je pokrenuo proceduru ocjene ustavnosti odredbe ZKP-a, na osnovu koje su poslanici osuđeni i uhapšeni. Tako je i najveća sudska instanca  dala svoj doprinos opštem pravnom i sudskom zamešateljstvu u Crnoj Gori.

Ako ćemo pravo za ovo nije potrebna ustavna pamet, već samo zdrava logika i pošteno rasuđivanje. Krunsko pitanje u čitavoj ovoj zavrzlami jeste, da li poslanički imunitet postoji ili ne postoji, važi ili ne važi za svaki zakon?  Ako je poslanički imunitet ustavno definisan onda nema tog zakona po kome se poslanik može „staviti“ u zatvor. Činjenica da Ustavni sud nije rešavao po žalbama zatvorenih poslanika, već je „okolo pa na mala vrata“ riješio problem pokretanjem procedure ustavnosti člana Zakona po kome su „stavljeni“ jedan u ZIKS, a drugi u Skupštinu Crne Gore.

Postavlja se pitanje, zašto je Ustavni sud tako uradio i šta znači „stavljanje“ u zatvor, nova kovanica u pravosuđu  Crne Gore.  Upravo u tom grmu i leži zec. Nova kovanica je lansirana da bi se selektivno tumačio pojam poslaničkog imuniteta, odnosno da bi isti bio zaobiđen ako je to u interesu režima. Drugim riječima poslanici se izjednačavaju sa džakom brašna ili pirinča koji se mogu staviti u magacin, kamion ili prodavnicu. Razlika je gotovo beznačajna, poslanik se može kidnapovati u sred noći, a potom „staviti“ u zatvor, ili, ako na vrijeme sazna da mu prijeti kidnapovanje na ulici,  sam sebe staviti u Skupštinu Crne Gore, bez prava na izlazak iz nje.

Nekada je važilo pravilo: „ima čoveka, ima problema, nema čoveka, nema problema“. Ono se vezuje za Staljina i njegovu despotiju. Danas u savremenoj Crnoj Gori, ovo pravilo je modifikovano: „ima poslanik koji pravi probleme, ako se poslanik „stavi“ u ZIKS nema problema“. Žalosno je što ni Ustavni sud nije imao snage da kaže da se poslanik ne može „stavljati“ u zatvor bez skidanja imuniteta sve dok je na snazi postojeći Ustav Crne Gore. Problem je u sudijama Višeg i Apelacionog suda, koji su pokušali da jezičkim smicalicama izigraju poslanički imunitet. Da zaključimo, nije problem u Zakonu već u onima koji ga primjenjuju i krivo sude.

 

 

 

 

U Pljevljima, 14.12. 2018.god.

POKRET ZA PLJEVLJA

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DEMOKRATE: PROBLEMI U OPŠTINI ESKALIRAJU, ZATRAŽIĆEMO HITAN SASTANAK VLADAJUĆE KOALICIJE

Povodom složenih i nagomilanih problema u funkcionisanju lokalne vlasti, a u susret novom Budžetu opštine …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.