ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: Presipanje iz šupljeg u prazno

Pokret za Pljevlja: Presipanje iz šupljeg u prazno

Rezultati poslednjih lokalnih izbora u četiri opštine: Mojkovac, Cetinje, Petnjica i Tuzi, još jednom su bjelodano pokazali da se crnogorska opozicija bavi presipanjem iz šupljeg u prazno. Pobjednik izbora je unaprijed poznat, a to je DPS, sam ili sa svojim satelitima, dok se opozicija takmiči za titulu najače opozicione stranke. Tri su razloga za to.

Prvi, što DPS zloupotrebom državnih resursa i mehanizama vlasti, ne samo što pobjeđuje na izborima, već je u stanju da modelira odnose u opoziciji. Najbolji dokaz za to je aktuelni državni udar na Demokratski front, koji je na poslednjim parlamentarnim izborima, prvi put, od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, ozbiljno priprijetio osvajanjem vlasti. Zbog toga je aktiviran scenario takozvanog državnog udara, pod kodnim nazivom „nek je vječna DPS vlast“. Nažalost, građanska opozicija, umjesto da iskaže solidarnost sa DF-om, potajno se raduje njihovom davljenju i priželjkuje njihovu zabranu.

Drugi razlog je što je svaki novi mlađani lider, počev od Medojevića, preko Pajevića do Bečića umislio da prije njega nije ni bilo opozicije u Crnoj Gori, i da je Crna Gora čekala da baš on naslijedi Mila Đukanovića. Sjetimo se samo Pajevićeve izjave, kako Pozitivna Crna Gora neće ni sa vlašću ni sa opozicijom. I neće, nestali su sa političke scene. S druge strane dok su za Medojevića glasali srpski birači Pokret za promjene je predstavljao ozbiljnu političku snagu. Ali od trenutka kad su glasali za antisrpski Ustav izgubili su povjerenje Srba u Crnoj Gori, pa su spas potražili u DF-u, kako bi demokratizovali Crnu Goru udruženi sa srpskim partijama.

Treći razlog je vjerovanje Demokratske Crne Gore kako se guranjem pod tepih progona i diskriminacije srpskog naroda, srpskog jezika i Srpske pravoslavne crkve, forsirajući samo borbu protiv kriminala i korupcije,  može ući u biračko tijelo DPS-a. Kao da postoji veći i opasniji kriminal od diskriminacije čitavog jednog naroda, njegove kulture i tradicije. Još manje se to može postići slaveći 21. maj, najtužniji dan za Srbe u Crnoj Gori, kada je na pokradenom referendumu srušen njihov vjekovni san, da sa braćom iz Srbije žive u zajedničkoj državi. Neka ne zaborave da će oni, koji danas najviše imaju koristi od progona DF-a, na sledećim izborima biti meta iste takve torture.

Danas se Demokrate hvale rastom od 230 % u Mojkovcu, u odnosu na poslednje parlamentarne izbore. Zato da vidimo anatomiju tog uspjeha. Na lokalnim izborima 2013. godine DPS je osvojio 17 odborničkih mandata, SDP 1 mandat, koalicija SNP-DF-DSS 11 mandata i grupa građana Ivan Ašanin 2 mandata. Što znači da je odnos, vlast opozicija bio 18 prema 13. Na lokalnim izborima 26.  novembra 2017. godine rezultati su bili sledeći: DPS 18 mandata, Demokrate 5, DF 4, SNP 2, SD 1 i URA 1. Što znači da je odnos,  vlast opozicija 19 prema 12. Jadac je u tome što su ovog puta DF i SNP osvojili ukupno 6 mandata, a onih 5 je otišlo Demokratama koji nisu ni postojali 2013. godine. Nema sumnje da je ukupan rezultat lošiji nego prije četiri godine, 19:12 (2017. godine) u odnosu 18:13 (2013. godine).

Poslednji je trenutak da dio građanske opozicije shvati da se na vlast ne može doći „na dušeku sve duvan pušeći“ i čekajući da međunarodna zajednica, u cilju demokratizacije Crne Gore skloni Mila Đukanovića i njih dovede na vlast. Isto tako DPS se ne može pobijediti hodoljubljem sa bocom rujna vina.

Samo udružena opozicija protestima na ulici može se izboriti za stvaranje ravnopravnih uslova i tehničku Vladu koja će organizovati prve slobodne i demokratske izbore u Crnoj Gori. U suprotnom presipanje iz šupljeg u prazno će se nastaviti, a Milo Đukanović će nastaviti putevima kralja Nikole, da pobjeđuje milom, a ako treba i silom.

 

U Pljevljima, 04.12.2017.god.

POKRET ZA PLJEVLJA

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danilović: Vokalno prenemaganje i navodna principijelnost otvorilo velika vrata Đukanoviću

Ističe da su po dubini ostali svi koji su u dobrim odnosima sa palom vladom, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.