utorak , septembar 21 2021
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: RASPEĆE NA OPŠTINSKIM VRATIMA

Pokret za Pljevlja: RASPEĆE NA OPŠTINSKIM VRATIMA

Fotografija „raspetog“ radnika preduzeća „Komunalane usluge“, na opštinskim vratima, svakako je obilježila proteklu sedmicu u Pljevljima, jer je metafora sudbine 47 radnika,  o kojima niko ne brine. Oni štrajkuju od 19.avgusta, zbog 18 neisplaćenih zarada, jer je račun firme blokiran od strane Poreske uprave, zbog duga od 340 000 evra. Za 26.oktobar zakazeno je ročište u  Privrednom sudu za uvođenje stečaja u preduzeću.

U toku izborne kampanje dok su štrajkovali ispred zgrade Opštine, držeći transparent GLADNI SMO, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ulazeći u zgradu Skupštine opštine, okrenuo je glavu od njih. Istovremeno  je Vlada premijera Markovića iz budžetske rezerve podijelila plate zaposlenima u lokanoj samoupravi opštine Budva, čiji je račun takođe bio blokiran.

Pljevljaci su odavno navikli na dvostruke aršine, kad je u pitanju Vlada Crne Gore i njen odnos prema našem gradu. Ali ono što mnogo teže pada je ponašanje predsjednika Opštine i pojedinih uspješnih pljevaljskih preduzeća.  Nedavno je u Pljevljima proslavljen Dan rudara Crne Gore i 68 godina uspješnog poslovanja Rudnika uglja. Njegov Izvršni direktor Slavoljub Popadić se pohvalio, da je 2019.godina bila rekordna  po finansijskoj dobiti od 9,6 miliona evra. Takođe, je saopštio da je za 8 mjeseci  ostvarena dobit za 12%  viša u odnosu na isti period prethodne godine i najavio da će ova godina biti rekordna po proizvodnji otkrivke, uglja i finansijskim rezultatima.

Predsjednik Opštine je euforično izjavio da je Rudnik uglja oslonac razvoja Pljevalja, ali i Crne Gore. Za Crnu Goru se slažemo, ali što se tiče Pljevalja stvari stoje mnogo drugačije. Da je bilo sreće i pameti danas bi u Pljevljima imali jedan kvart koji bi se zvao „Rudničko naselje“, novu bolnicu, davno urađenu toplifikaciju grada, a započeti  aerodrom na rudničkoj kipi, ne bi zarastao u korov i nisko rastinje.

Umjesto toga Rudnik uglja je 10-tak godina, nakon raskola u DPS –u 1997.godine bio paralelna lokalna samouprava, koja se bavila probijanjem seoskih puteva i kupovinom stočnih vaga. A umjesto rudničkog kvarta postoji jedna jedina Upravna zgrada koja je povremeno renovirana. A stambena zgrada napravljena je  na nemjestu, u krugu rudničke radionice, pa stanari muku muče sa prašinom i danonoćnom bukom. Napravljena je u vrijeme direktorovanja Predraga Boškovića, „bijelog orla“, koji je u to vrijeme, makar u Pljevljima, definitivno pocrnio. Nema sumnje da bi zgrada imala bar sprat više, da nijesu iz Rudnika, torbe novca odlazile u Podgoricu, za finansiranje rukometnog  kluba „Budućnost“. Tako u  njihovim zlatnim medaljama, pored žutog zlata ima makar  50% pljevaljskog crnog zlata  (uglja).

Rudnik  je svojim površinskim kopom i bukvalno ušao u grad, i svakako doprineo povećanju obima posla preduzeću „Komunalne usluge“, makar u dijelu njihove radne jedinice koja obuhvata Gradsko groblje u Ravnima. Devastacijom životne sredine, zajedno sa TE Pljevlja, sigurno je značajno uticao da su danas Pljevlja na prvom mjestu u Crnoj Gori po negativnom priraštaju(depopulacija). Ako svakoga dana iz Teromoelekrane, električnim žicama prema Podgorici odlazi pola milona evra, zar je zbilja bio problem da se bar jedan dan radi za zaposlene u „Komunalnim uslugama“. One iste koji se zahvaljuju što im je Rudnik poklonio po 2t  uglja, što otprilike odgovara kad prosjaku udjelite 50 centi.

Ne vjerujemo da će se sjutra, kad istekne onih 20 000 sati rada za TE Pljevalja, zbog zagađivanja životne sredine, i zaprijeti opasnost od njenog zatvaranja, a samim tim i Rudnika uglja, Podgorica zbog toga mnogo sjekirati.  Taj  uslovni refleks da se iz Pljevalja uzima i kapom i šakom, a vraća malo ili nimalo, predugo traje, da  bi se tako lako mogao promjeniti.

 

Pljevlja,

9.10.2020.g

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

krvavac-2-1

DEMOKRATE: Nezakonite radnje i ekonomsko divljanje Dragana Brkovića bili su mnogo veći u Pljevljima i u kompaniji “Vektra-Jakić”

Izjava za javnost Bojana Krvavca, člana OO Demokrata Pljevlja “Nakon više od 15 godina izrabljivanja pljevaljskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *