nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: Udar na crkvu

Pokret za Pljevlja: Udar na crkvu

U  Članu 14 Ustava Crne Gore, u stavu 1 piše: „ Vjerske zajednice odvojene su od države“. Međutim, to ne važi za Vladu Crne Gore koja se nikad nije držala Zakona, a još manje Ustava.  Uostalom, ne piše da je država odvojena od crkve, a država Crna Gora danas jednako je DPS i njegovi koalicioni sateliti. Ili, još preciznije država Crna Gora je Milo Đukanović. Zato ne čudi što je gospodin Đukanović, ovih dana najavio rat Srpskoj pravoslavnoj crkvi i bespoštednu borbu za obnovu autokefalnosti  takozvane Crnogorske pravoslavne crkve.

Prvo je Vlada usvojila  Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti i uvjerenja, kojim se planira nacionalizacija svih hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Očigledno se gospodaru Crne Gore žuri u „novi civilizacijski krug“. Zaboravio je  da je Crna Gora bila teokratska država sve do knjaza Danila,  i da je Mitropolija crnogorsko –primorska Srpske pravoslavne crkve starija od države. Crna Gora je  i po tome unikum što je crkva stvorila državu, a  ne obrnuto, kao što namjerava da uradi Milo Đukanović.

Ništa se danas ne dešava u Crnoj Gori što već nije vidio Lovćenski tajnovidac.  Slutio je problem i ponudio  njegovo rješenje

„ muž je branič žene i đeteta, narod branič  crkve i plemena“. Od vremena kada su napisani ovi stihovi prošlo je 170 godina, pa smo dočekali vrijeme da srpsko pleme u Crnoj Gori mora braniti sebe i svoju crkvu. O ozbiljnosti situacije najbolje govore riječi, izgovorene ovih dana, od Vladike budimljansko – nikšićkog Joanikija „ svetinje ćemo braniti golim životima“.

Pod krinkom građanske države danas se u Crnoj Gori sprovodi najstrašnija diskriminacija srpskog naroda, srpskog jezika, ćirilice, srpske istorije, kulture i tradicije. U građanskoj državi vlast se ne bavi pitanjima jezika, već to radi struka i nauka o jeziku. Još manje je spojiva sa građanskom državom prisilna asimilacija čitavog jednog naroda, u ovom slučaju srpskog. Najnoviji udar na Srpsku pravoslavnu crkvu je bez presedana u Evropi 21. vijeka. Pokušaj da se jednoj pseudo crkvi registrovanoj  u policijskoj stanici na Cetinju , pribavi crkvena auto krefalnost je nemoguća misija, pa makar iza nje stajao  i NATO  pakt.

Zagnalo se, ne tako više mlado momče, gospodar Crne Gore, da ruši instituciju koja je pretrajala 800 godina sa sve turskom i švapskom okupacijom. Zaboravio je da je „muka s  Bogom ratova“ i  da  iz tog rata ni jedan tiranin nije izašao kao pobjednik. I ovoga puta će biti po onoj Njegoševoj :

„ Tvrd  je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al´ zube polomi“.

 

 

U Pljevljima,

POKRET ZA PLJEVLJA

11.06.2019.g

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

FB_IMG_1652124621595

DF: Incident belvederaca -tužna varoš tone u mržnju ekstremista

Lideri i poslanici DF saopštili su da belvederskki ekstremisti pokazuju da su sebe ogradili od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *