petak , 12 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: „VEKTRA JAKIĆ“ – PRIVATIZACIJA NA DPS NAČIN

Pokret za Pljevlja: „VEKTRA JAKIĆ“ – PRIVATIZACIJA NA DPS NAČIN

Nakon saglasnosti koju je Vlada Crne Gore dala Upravi za šume da raskine ugovor o koncesiji sa kompanijom „Vektra Jakić“, konačno se nazire kraj  agonije ove „najmodernije“ kompanije iz oblasti drvoprerade u regionu.

Kao što je poznato privatizacija kompanije „Jakić“ po DPS modelu je izvršena 2007.godine. Iste godine je potpisan ugovor o koncesiji za korišćenje šuma na period od 30 godina sa planiranom godišnjom sječom od oko 140.000 m³ bruto drvne mase po izuzetno niskoj cijeni od oko 13,50 evra / m³.

Na bazi ovih početnih uslova vlasnik Dragan Brković je bez građevinske dozvole pristupio rušenju postojećih objekata i izgradnji novih sa montažom novih tehnoloških linija i postrojenja, u šta je uloženo oko 100 miliona evra, od čega oko 70 miliona kreditnih sredstava OTP – banke.

Konačno u oktobru 2010.godine tadašnji ministar, a današnji potpredsjednik Vlade i kreator svih predizbornih krađa u Pljevljima, Milutin Simović je prilikom obilaska kompanije „Vektra Jakić“ sa njenim vlasnikom Draganom Brkovićem i tadašnjim predsjednikom Opštine Filipom Vukovićem izjavio: „Posle dosta napora koji su preduzimani  na  izgradnji novih postrojenja u  fabrici  drvoprerade  „Vektra Jakić“ sada je sasvim izvjesno da će ova najmodernija kompanija u regionu početi sa proizvodnjom naredne godine. Biće to ujedno i značajan oporavak privrede u Crnoj Gori“.  Predsjednik Opštine Filip Vuković je iskazao zadovoljstvo vjerujući da će biti više novca u lokalnom budžetu.

Nakon ovog usledilo je još jedno ulaganje 3 miliona dolara iz „ Abu  Dabi“ fonda, kada je drugi manipulator DPS privatizacije Predrag Ivanović izvršio puštanje peletare u pogon, sa pakovanjem prijepoljskog peleta u vreće „Vektra Jakić“.

Imajući u vidu da Ministarstvo finansija, odnosno poreska uprava nije predložila uvođenje stečaja ovoj kompaniji, postavlja se osnovno pitanje ko je ovoj kompaniji obezbijedio i omogućio privilegovano poslovanje, šta će se dalje dešavati i koliku štetu  su pretrpljeli opština Pljevlja i građani koja se ogleda u:

  • Dugu za zarade 200 zaposlenih za 9 mjeseci.
  • Dugu prema malim i srednjim preduzećima.
  • Dugu opštine za nenaplaćene koncesije i poreze na nepokretnosti.
  • Devastaciji lokalnih i nekategorisanih puteva.
  • Izgradnji i održavanju šumskih puteva.
  • Zaštiti zdravlja šuma,uklanjanje svih zaraženih stabala.
  • Uzgoju nove šume na mjestu posječene.
  • Sudbina radnika „Građevinara“ i “Optela“.
  • Pogrešno uložena velika sredstva Opštine na izgradnji fakulteta i dr.

 

Na sva ova pitanja trebalo bi da odgovori nadležno tužilaštvo, koje se u privatno – javnom partnerstvu baš ugodno smjestilo u bivšu upravnu zgradu „Građevinara“. Možda je Dragan Brković baš ovom transakcijom obezbijedio sebi ugodan život, pustošenje pljevaljskih resursa i zaštitu od sudskih organa.

 

Pošto je Ugovoru o koncesijama  došao kraj, nadamo se da i za njega slijedi zaslužna kazna. Za štete nanijete lokalnoj upravi i građanima Pljevalja slaba utjeha bi bila eventualno pokretanje odgovornosti DPS privatizacije u režiji njenih promotera u Pljevljima.

 

U Pljevljima, 09.04.2019. god.                                

POKRET ZA PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.