subota , oktobar 24 2020
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: ZAKLJUČCIMA OBAVEZALI SAMI SEBE DA STVARAJU PRETPOSTAVKE

Pokret za Pljevlja: ZAKLJUČCIMA OBAVEZALI SAMI SEBE DA STVARAJU PRETPOSTAVKE

Pažljivo slušajući vješte glasnogovornike lokalne „koverat koalicije“ na prethodnoj sjednici Skupštine, dok su apologetski branili interese Pljevalja (i sopstvene), neupućen čovjek bi mogao pomisliti da su oni tek došli na vlast, ili da istu vrše tek nekoliko mjeseci. Po njima, da smo ih izabrali samo koju godinu ranije, ovdje ne bi bila ova Pljevlja, smog, prašina, čađ, kopovi, jame, deponije… nego Monako. Kako? Lako.

Da nije, vele lokalni Migovi saborci, ova sadašnja nesposobna i odnarođena opozicija bila toliko nesposobna i neradna, kad je bila vlast, sve bi ovdje bilo drugačije. Jer, bože moj, DPS i partneri u Vladi se, evo decenijama, opučiše od „kreiranja pretpostavki“ da Pljevljima, evropskom industrijskom centru, bude bolje. Ali za sve su  krivi neki drugi, što su nekad bili prvi, kako je često volio da kaže politički emigrant Svetozar Marović,  partijski mag i duhovni učitelj Mila i Miga.

Evo, da je prethodna lokalna vlast bila najnesposobnija na svijetu. Ali što onda ova sposobna i dobronamjerna na državnom nivou ne uradi drugi blok TE i toplifikaciju Pljevalja.  Zašto Vektra Jakić ne zapošljava dvije hiljade radnika nego ide iz stečaja u stečaj?  Gdje su nova radna mjesta? Ko ne poštuje ni slovo zakona zagađujući vode, uništavajući šume, devastirajući puteve, ko ostavlja napuštene kopove i deponije? Opozicija?

Da li je opozicija punih deset godina zakasnila sa osnivanjem Eko – fonda, iako je to bila zakonska obaveza još od 2008. godine? Tek sada se priča o tome, ne zbog Pljevljanki i Pljevljaka, nego zbog poglavlja 27, zato što Evropska komisija kaže da se mora. Koliko su Pljevlja izgubila za tih deset godina i šta se sve moglo uraditi sa tim sredstvima? Smeta li opozicija da se primjeni član 79. Zakona o životnoj sredini i da se sredstvima od te naknade, o kojoj sanjamo godinama, spašava što se spasiti može. Zdravlje i životi ako ništa drugo. Ne, za premijera Markovića zakon je paukova mreža namijenjena da ulovi male muve, a da velike kroz nju prolaze.

Ima li većeg samoponiženja i tragikomedije od farsičnih dvanaest zaključaka koje je nedavno napisala i izglasala Migova  većina u pljevaljskoj skupštini? Od ukupno dvanaest „kamenova mudrosti“, u devet stavki obavezuju sami sebe da nešto čine. Da gase zapaljene kontejnere i razgone maglu beskonačnih obmana, u kojoj su i sami počeli da se gube. U preostala tri, Vladu i Elektroprivredu pozivaju, kume i mole da sa njima sarađuju i da ih potpuno ne zaborave. Jer Pljevlja su daleko, putevi katastrofa, zima, snijeg, a i drugovima gore ovih dana je sve hladnije, nanosi od Londona. I baš sad, u ovoj situaciji, antidržavna i nezahvalna pljevaljska opozicija bi, zamislite, da javno protestvuje i tuži Vladu, sad kad je Vladi najteže.

Ipak, nade ima, pljevaljska opozicija se ujedinila, nastupila je odgovorno i savjesno. Brine o zdravlju i životima svojih sugrađana i neće odustati. Ujediniće se, čvrsto vjerujemo, i u čitavoj Crnoj Gori. Biće i protesta, a ako tako mora, sve će se završiti tamo gdje je i počelo prije trideset godina. Na ulici, mirno i dostojanstveno, demokratski. Nikako drugačije. Do tada, pozivamo gospodina Katnića, da naloži DPS-u da onih 47.500 evra, koje je nezakonito stekao, uplati na žiro – račun opštine Pljevlja, kako bismo mogli da stvaramo pretpostavke za razvoj. A da bismo očistili životnu sredinu, prije toga moramo očistiti državu od vlasti, koja, kako to elementarni standardi demokratije svuda u svijetu nalažu, nije proistekla iz naroda, nego iz koverte.

 

U Pljevljima, 15.02.2019. god.

POKRET ZA PLJEVLJA

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pokret za pljevlja

Pokret za Pljevlja: IZVINI MILO, ALI VLAST JE VLAST

Ovih dana digla se velika halabuka nakon posjete Edija Rame Crnoj Gori. Naime, premijer vlade …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *