sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Polemika- Budućnost je u pljevaljskom siru – selo je gotovo

Polemika- Budućnost je u pljevaljskom siru – selo je gotovo

Informacija sa portala tasteatlas.com o 100 najboljih sireva u svijetu izazvala je kod Pljevljaka ponos ali i razočarenje kako se našao na 25. Mjestu kada je za nas najbolji. Mogući razlog je da ga ipak nisu svi probali. Pljevaljske novine prenose dio polemike u budućnosti pljevaljskih sira.
Vaso Knežević, iz NVO Da zaživi selo, objavio je na svom profilu da je proizvodnja sira održiv resurs uz zaključak da je budućnost Pljevalja u siru koji čeka pravedna tranzicija!?
„Pljevaljski sir je prepoznatljiv brend Pljevalja, samo fali mladih planinki kao na ovim fotografijama. Bio bi još cjenjeniji da se više priča i projekata odnosi na ovu oblast. Proizvodnja sira je održivi resurs Pljevalja, iako se Pljevlja uporno afirmišu kao rudarsko-energetski centar Crne Gore, što za državu i jeste ali nije i za Pljevlja. Od sira dobit ostaje u Pljevljima a oni koji ga proizvode ulažu najviše u nadogradnju svoje proizvodnje. Od pljevaljskog „crnog sira“ najmanje dobiti ostaje u Pljevljima, a i ono što ostaje ulaže se najviše u Podgoricu, Beograd, Sarajevo… kroz kupovine nekretnina i obezbeđivanje budućnosti svojim potomcima van Pljevalja.
Sir potpomaže opstanak na selu, a ugalj uzima najkvalitetnije površine i pretvara ih u jalova područja, pritom utičući na raseljavanje mještana van Pljevalja (koji prodajući djedovinu za „dobre“ novce idu odavde).
Budućnost je u siru, koji čeka pravednu tranziciju !?“, Navodi Knežević.

Poljoprivrednik Radan Mrdak je skeptičan po tom pitanju iz više razloga.

„Lako je reklamirati na gotovo i palamuditi al kod vecine vas kad dodje covjek sa nekom molbom zahtjevom naidje na zid cutanja ili vadanje od vrata do vrata a u prici mediskoj svima puna usta sela i poljoprivrede“, navodi Radan Mrdak.

Jedan od najvećih proizvođača pljevaljskih sira Vladimir Čolović , koji ima veću farmu krava, itvdibdabje selo gotovo a budućnost svih sireva pod znakom pitanja.

„Sve je biznis a sir je proizvodnja.
Selo je gotovo.
Nece niko da radi,sve je gospoda.
Ja mislim da ce u nekom narednom periodu krenuti proizvodnja od plastike,
Posto najavljuju unistenje krava,jer zagadjuju prirodu“, navodi Vladimir Čolović.

Kakvo je vaše iskustvo i želje na temu pljevaljskog sira i razvoja poljoprivrede?

za pljevljski sir trebaju i zlatne ruke domaćice

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Premijerna predstava “Boing Boing” razveselila publiku

Premijerna predstava “Biong Boing, u produkciji pljevaljskog Centra za kulturu, 4.juna je aplauzima ispraćena u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.