četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Pomaka u švercu cigareta ima, ali su potrebne sudske presude

Pomaka u švercu cigareta ima, ali su potrebne sudske presude

Crna Gora je ostvarila napredak u borbi protiv šverca cigareta, ali su potrebni dodatni napori kako bi se postigli konkretni rezultati u vezi sa sudskim odlukama o krijumčarenju duvana, navodi se u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori. Dokument će danas biti zvanično predstavljen u Briselu.

Kako je saopšteno Portalu RTCG, u dokumentu se ističe i da Crna Gora treba da nastavi započete napore radi zaustavljanja krijumčarenja cigareta.

Šverc cigareta je decenijski problem u Crnoj Gori i pominjan je detaljno u ranijim izvještajima Evropske komisije.

U Luci Bar, preko koje se po britanskim podacima, godišnje prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta, tokom ove godine sprovedene su tri zvanično rekordne zapljene cigareta.

Podsjetimo, 12. juna oduzete su cigarete vrijednosti 3,5 miliona eura, 14. juna od 1,2 miliona, a sredinom maja u vrijednosti od više desetina miliona eura. Da li će te cigrete biti uništene ili će biti doneta odluka o prodaji, još se ne zna.

Akcije zapljene su predvodili resori unutrašnjih poslova i Uprave prihoda i carina.

Specijalno državno tužilaštvo je, međutim, nedavno saopštilo da sumnja da su dio službenika Uprave prihoda i carina 1. oktobra bez adekvatnih mjera obezbjeđenja, sa drugim fizičkim i pravnim licima, preuzeli i iz Luke Bara izveli kamion pun cigareta predviđenih za uništenje.

Tim kamionom se nijesu uputili ka konačnom odredištu, fabrici u Nikšiću, kao mjestu uništenja. Kamion je nađen u Podgorici a uhapšen je vozač.

Nakon te afere, ostavku je podnio direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević. 

Kako je juče prenijela Slobodna Evropa, u izvještaju EK se navodi da Crna Gora malo bolje stoji na polju borbe protiv organizovanog kriminala gdje se tvrdi da je postigla “određeni napredak” u adresiranju preporuke iz prošle godine, posebno u pogledu efikasnosti krivičnih istraga.

Ističe se i da je vraćena puna upotreba specijalnih istražnih mjera.

U izvještaju se pominje da su uhapšene neke ključne ličnosti organizovanih kriminalnih grupa i postignut je još jedan rezultat u zarobljenim drogama.

Takođe se smatra da je u porastu broj pravosnažnih presuda u slučajevima organizovanog kriminala.

Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

U Crnoj Gori preko 7.000 funkcionera

Poređenja radi, 2016. u Crnoj Gori bilo je 4.427 javnih funkcionera, a ove godine ih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.