četvrtak , 6 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Poništeno rješenje o izboru glavnog gradskog arhitekte u Pljevljima

Poništeno rješenje o izboru glavnog gradskog arhitekte u Pljevljima

Oliver Mirković izabran nezakonito

Upravni sud Crne Gore donio je presudu kojom se poništava rješenje Komisije za žalbe lokalnih službenika i namještenika Opštine Pljevlja od 10. jula 2018. godine kojim se potvrđuje izbor Olivera Mirkovića za glavnog gradskog arhitektu. Upravni sud je postupao po tužbi Saide Bosović koja je učestvovala na raspisanom konkursu.

Upravni sud je našao da je tužba osnovana – navodi se u presudi i ističe da je organ lokalne uprave tražio da se tužba odbaci. Prema navodima u obrazloženju presude, Saidi Bosović je suprotno zakonskim propisima osporeno da ima položen stručni ispit.

Cijeneći citirane propise, te činjenicu da je tuženi organ na stanovištu da tužilji ne treba priznati pravo na položeni stručni ispit, nejasno je na koji način je izveden taj zaključak ako se ima u vidu da je radno mjesto u Sekretarijatu za uređenje prostora, na kojem je tužilja raspoređena, kao i radno mjesto u kabinetu predsjednika Opštine Pljevlja (glavni gradski arhitekta), za koje se prijavila na konkurs, sistematizovano u okviru organa lokalne samouprave – navodi se u obrazloženju presude i ističe da je ovo bio i žalbeni navod tužilje na koji se tuženi suprotno odredbi člana 240. stav 2 Zakona o opštem upravnom postupku nije izjasnio.

Sud ukazuje da pri izboru nadležni organ ima široko polje slobodne ocjene u odnosu na materjalne uslove sa aspekta procjene najbolje stručne osposobljenosti u cilju zapošljavanja najkvalitetnijeg kadra. Međutim, mogućnost slobodne ocjene se ne odnosi na procesna pravila koja se moraju strogo poštovati. Tuženi organ mora postupiti po datim primjedbama,a lokalna uprava je obavezna da izmiri sudske troškove u iznosu od 400 eura.

Podsjećamo, o izboru Olivera Mirkovića 7. maja 2018. godine rješenje je donio tadašnji predsjednik Opštine Mirko Đačić. Saida Bosović je uložila žalbu, a potom i povela postupak pred Uprvanim sudom iznoseći tvrdnje da Oliver Mirković nema 10 godina radnog staža na poslovima urbanizma kako je to traženo konkursom, te da za 17 godina rada u lokalnoj upravi nikada nije priložio diplomu o završenim studijama.

Izvor: pvinformer.me

Aart_127316_presuda_1

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Manasttir Tumane pokloničko putovanje nedelja 16.10.2022

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.