utorak , 3 oktobra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Lipljen: Ponovo eko incident u Ćehotini

Lipljen: Ponovo eko incident u Ćehotini

U mjestu Tatarovine, u jutarnjim satima 14. novembra, Ćehotina je bila kao mlijeko a izvor zagađenja je Mjedenički potok koji dolazi od nekadašnjeg i sadašnjeg rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“. Ovo se ne dešava prvi put kažu iz SRK “Lipljen” tvrdeći da je u dijelu toka od ušća Mjedeničnog potoka Ćehotina zagađena i da je u tom dijelu desetkovan riblji fond, ali i stanje bentosa je katastrofalno. Do ovih zaključaka su došli na osnovu stručnih analiza lica sa PMF-a iz Podgorice. Sumnjaju da je uzročnik “Gradir Montenegro”, jer zagađujuće materije dolaze Mjedeničkim potokom, u koji završavaju njihove industrijske otpadne vode.

-Proljetos i dok je bio veći vodostaj Ćehotine nije bilo problematično, ali s opadanjem vodostaja preko ljeta došlo je do velikih problema, jer je koncentracija zagađujućih materija ista a vodostaj uslovljava da li će biti ili ne štetnog dejstva po živi svijet rijeke. Nažalost ova godina je bila sušna i vodostaj Ćehotine je bio nezapamćeno mali, što je dovelo prvo do pomora ribe od strane TE Pljevlja, ali i u ovom dijelu Ćehotine, koji je daleko od očiju javnosti i prosto je nemoguće da se proprati svaki dan. Ali sa sigurnošću i odgovornošću izjavljujemo da je pomor bio tokom ljetnjeg perioda, jer ribe nema u tom dijelu sada, kao ni faune dna (bentosa), kaže Vaso Knežević, predsjednik “Lipljena” dodajući da su obavijestili nadležne organe i traže da se formira Komisija za procjenu štete.

Ćehotina kao mlijekoĆehotina kao mlijeko 2

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Javni poziv za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u opštini Pljevlja za 2023.godinu

Javni poziv za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje u opštini Pljevlja za 2023.godinu možete pogledati OVDJE. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.