subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Popadić otišao iz Rudnika uglja sa 75 hiljada eura otpremnine

Popadić otišao iz Rudnika uglja sa 75 hiljada eura otpremnine

Dojučerašnji izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić iz te kompanije otići će sa otpremninom od oko 75 hiljada eura, piše Dan.

Danu je iz Rudnika uglja rečeno da je Popadić otišao na sopstveni predlog sa otpremninom od 24 njegove plate.

Novi predsjednik borda direktora Dušan Janjušević kazao je da je Popadić na prvoj sjednici odbora direktora informisao prisutne o rezultatima poslovanja kompanije u prethodnom periodu nakon čega je podnio zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, koji je usvojen na sjednici.

“Na njegovo mjesto imenovan je Milan Lekić, diplomirani inženjer rudarstva”, rekao je Janjušević.

On nije mogao tačno reći koliki iznos otpremnine sleduje Popadića, ali je kazao da se radi o 24 zarade. Kada je u pitanju visina zarade, Popadić je prije deset dana saopštio da mu je plata 3.124,25 eura. Kada se taj iznos pomnoži sa 24, dobija se otpremnina od 74.982 eura.

Kada je u pitanju odlazak Popadića iz Rudnika uglja, na njegov zahtjev, koji je protumačen u javnosti kao sporazumni odlazak, vrijedi podsjetiti da prema Zakonu o privrednim društvima, izvršni direktor se može razriješiti dužnosti i bez obrazloženja.

Tako, član 174 ovog zakona kaže da „odbor direktora može razriješiti izvršnog direktora i prije isteka mandata, bez navođenja razloga, u kom slučaju izvršni direktor može tražiti isplatu otpremnine u skladu sa ugovorom zaključenim sa predsjednikom odbora direktora. To znači da je Popadić dobrovoljnim odlaskom samo izbjegao sigurnu smjenu, odnosno da mu u njegovoj biografiji ne piše da je razriješen s pozicije izvršnog direktora neke kompanije.

Popadiću je mandat isticao u septembru naredne godine.

Izvor: cdm.me/Dan

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prognoza za vikend: Danas sunčano, u nedjelju moguća kiša

U Crnoj Gori danas će biti toplo i sunčano. Na sjeveru će jutro biti svježe, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.