četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Poruka sabora:U Crnoj Gori vlast hoće na mjesto Boga da postavi sebe i partijsku državu

Poruka sabora:U Crnoj Gori vlast hoće na mjesto Boga da postavi sebe i partijsku državu

Rijeka pravoslavnih vjernika priticala je danas nikšićkom Hramu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca da se pokloni i da celiv ljubavi, povjerenja u vječnu Božiju milost, Božijem ugodniku koji 350 godina krijepi duše i tijela ljudi koji s vjerom traže pomoć. Svetionik vjernika Srpske pravoslavne crkve grijao je srca vjernika koji nisu znali za strah, kišu, nevrijeme jer Božija blizina daje više nego bilo koja ovovremena veličina. Kao jedno tijelo vjernici su molitveno okrijepili dušu mirom i Božijm blagoslovom svjesni da su iskušenja uvijek dio ovozemaljskog života.

Jutros u šest sati pojačane policijske kontrole ljubazno su legitimisale i zaustavljale većinu automobila koje se krenule put Nikšića, svako je morao da radi svoj posao. Mladići, djevojke, penzioneri, majke, bake svi su stajali satima na kiši slaveći dan kada je Sveti Vasilije Ostroški sišao ka vjernima. Umorne starine od Berana, Podgorice pričaju kako su ustale u tri jutros, prepješačili 7 km i došli Svecu koji je čuvao njihove pretke a ako Bog da i potomke. Priča starina koji je nakon 40 godina radnog staža u, nekada najboljoj firmi, „Radoje Dakić“ otišao u penziju sa 250 evra ali kako mu je srce puno jer od četvoro djece ima 10 unučadi i kaže da ni jedan njihov nokat ne bi dao za milione, milijarde onih koji su se više puta izjašnjavali kao ateisti a krenuli da uzimaju Božije hramove. Blagosilja starina svakog čovjeka ispred hrama koji ima srce puno ljubavi za Boga i ljude.

Danas na nikšićkom crkveno-narodnom skupu,  koji je Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala protiv usvajanja Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti, nakon svete arhijerske liturgije pročitan je proglas crkve u kome se zahtijeva na Ustavu i međunarodnim standardima zasnovano zakonsko regulisanje i poštovanje autonomije crkava i vjerskih zajednica.

-Zahtijevamo zaključivanje ugovora sa Vladom Crne Gore kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa. Tražimo donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama. Sve ovo zahtijevamo ne kao privilegije za sebe nego kao opšte pravo za sve crkve i vjerske zajednice, navodi se u poruci koja je pročitana okupljenima na skupu.

Dužnost države je da svakome jamči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost. Država treba da se protivi diskriminaciji i da štiti vjerske slobode i prava svih. Danas u Crnoj Gori vlast hoće na mjesto Boga da postavi sebe i partijsku državu i zato poriče Boga i gazi naša prava, pa time i naša sloboda gubi svoje utemeljenje i smisao, jedna je od poruka svetovasilijevskog sabora u Nikšiću. Mitropolit Amfilohije kazao je da “ova grupa bogataša, bivših titoista koji su opljačkali sva preduzeća a sada hoće i hramove”.

Nakon tročasovnog saborovanja hiljade vjernika satima je čekalo na stepenicama hrama da se pokloni Svetom Vasiliju Ostrškim zbog čega je Mitropolija crnogorsko-primorska odlučila da mošti Božijeg ugodnika prenoće u nikšićkom hramu I ostanu do sjutra nakon završetka liturgije koja će biti u 9 sati. Sabor vjernih je protekao bez incidenta. Prema procjenama policije prisustvovalo je oko 6.000 građana a iz Mitropolije navode da se danas Vasiliju čudotvorcu poklonilo preko 20.000 vjernika.

Predlogom zakona, koji će se pred poslanicima naći 24. decembra, je propisano da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Međutim, ako bilo koja verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati.

Svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori”, precizirano je ovim dokumentom.

Poklonjenje mostima Sv. Vasilija Ostroskog u Njegovom niksickom hramu
Poklonjenje mostima Sv. Vasilija Ostroskog u Njegovom niksickom hramu

sabor u NikšićuKolone vjernika u Niksicu

Neprekidna kisa i neprekidna vjera u Boga i njegove svete
Neprekidna kisa i neprekidna vjera u Boga i njegove svete
Crkva Sv. Vasilija Ostroskog u NK
Crkva Sv. Vasilija Ostroskog u NK
Vjernici pred vratima Hrama
Vjernici pred vratima Hrama
Vise policijskih kontrola
Vise policijskih kontrola

20191221_102407

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.