sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Potpisivanje ugovora o izgradnji drugog bloka TE

Potpisivanje ugovora o izgradnji drugog bloka TE

SAOPŠTENJE INFORMATIVNE SLUŽBE RUDNIKA UGLJA AD PLJEVLJA

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore i Škode Praha danas su u Pljevljima potpisali ugovor o izgradnji Bloka II TE „Pljevlja“, u vrijednosti od 324,5 miliona eura.

Tim povodom poslovodstvo Rudnika uglja AD Pljevlja i zaposleni, izražavaju zadovoljstvo početkom realizacije ovog veoma vrijednog razvojnog projekta, koji je sigurna budućnost za kompaniju, kao i Pljevlja.

Proizvodnja Rudnika uglja Pljevlja je sa preko 96% usmjerena za potrebe TE „Pljevlja“, tako da je potpisivanje ugovora o izgradnji drugog bloka od suštinskog interesa za buduće poslovanje Društva. Ključni benefit za Rudnik je obezbjeđenje kontinuiteta proizvodnje u narednih 40 godina, odnosno opstanak Rudnika u punom kapacitetu.

U susret izgradnji novog bloka TE Pljevlja, Rudnik je u saradnji sa renomiranom njemačkom kompanijom Fichtner uradio detaljnu analizu raspoloživih resursa uglja u pljevaljskom basenu. Studijom koja je sublimirala rezultate ove analize je potvrđeno, da je ukupni potencijal kojim raspolaže Pljevaljski basen 66,8miliona tona rezervi uglja, ada se kontrolnim istražnim bušotinama mogu potvrditi dodatnih 25,4miliona tona, što ukupno daje raspoloživi ugljeni resurs u iznosu od 91.3 miliona tona uglja, prosječnog kvaliteta 9.200 kj/kg.Rudnik u ovom trenutku ima koncesije za svih dokazanih 66.8 miliona tona. Obzirom da će novi blok trošiti oko 1,6 miliona tona godišnje, dokazane količine i kvalitet uglja su dovoljne za nesmetani rad drugog bloka TE Pljevlja, za period od narednih 40 godina, a uglja ima dovoljno i za različite varijante paralelnog rada dva bloka.

Pred Rudnikom je ozbiljan posao modernizacije, unaprijeđenja proizvodnog procesa i optimizacije troškova, ove aktivnosti se već sprovode i biće dosljedno sprovodene u narednom periodu.

Izgradnjom bloka II unaprijediće se i kvalitet života u Pljevljima, standard građanai stvoritiprostor za radmalih i srednjih preduzeća koja će uz novi blok, dati dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mjesta.Zato je današnji događaj svim dobronamjernim građanima i kolektivima koji posluju na prostoru ovog grada,pokazao da na nivou uzajamnog povjerenja i poštovanja, posvećenosti poslovnim zadacima i kompanijskim ciljevima, zajednički nastavljamo na izgradnji bolje budućnosti.

Srećno!

Informativna služba RUP-a

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Od ponoći skuplji i benzin i eurodizel

Od sjutra će u Crnoj Gori biti skuplje obje vrste benzina i eurodizel, saopšteno je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.