nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Potrošačka korpa u decembru 830 eura 

Potrošačka korpa u decembru 830 eura 

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar prošle godine je, prema podacima Monstata, iznosila 830 eura, što je 3,7 odsto više u odnosu na isti period 2022.

 (Foto: TVCG)

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 382,6 eura, što je 1,5 odsto više u odnosu na decembar 2022. godine.

Izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar 2022. godine porasli su 5,7 odsto na 447,4 eura.

Monstat je objavio da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar prošle godine iznosila 824,5 eura, a za novembar 825,6 eura.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, potrebne četvoročlanom domaćinstvu za zadovoljavanje minimalnih potreba definisanih količinom kalorija po osobi, koja se smatra odgovarajućom da zadovolji energetske potrebe za održavanje zdravlja i obavljanja lakše fizičke ativnosti.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.