nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Potrošačka korpa u septembru 781 eura, za hranu i bezalkoholna pića 366

Potrošačka korpa u septembru 781 eura, za hranu i bezalkoholna pića 366

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar je, prema podacima Monstata, iznosila 781,8 eura, što je dva odsto više u odnosu na avgust.

“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 366,7 eura, što je 2,9 odsto više u odnosu na avgust”, navodi se u saopštenju.

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 415,1 eura, što je 1,3 odsto više nego u avgustu.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Izvor-MINA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.