ponedeljak , januar 18 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Povodom obilježavanja 79. godina od Pljevaljske bitke položeni vijenci na Stražici

Povodom obilježavanja 79. godina od Pljevaljske bitke položeni vijenci na Stražici

Juče su, u znak sjećanja na Pljevaljsku bitku, predstavnici boračkih organizacija,  lokalne samouprave, političkih partija  položilli vijence na Stražici.

-Okupili smo se danas, na 1. decembar kada su junaci crnogorskog partizanskog odreda , njih blizu 4.000 jurišali na Pljevalja  sa cijem da oslobode grad i razoružaju italijansku diviziju „Pusterija“ , oslobode dio okoline Pljevalja i Limske doline i stvore prostor za smještaj Vrhovnog štaba NOVJ  koji su morali da napuste Užice i Užičku republiku pod najezdom fašističkih snaga – kazao je Vidoje Despotović, potpredjednik SUBNOR-a Pljevlja.

Po njegovim riječima u ovoj bici poginulo je  236 boraca, a u zajedničkoj grobnici na Stražici  počiva 214 boraca.

–  Tu počiva i 118 boraca sa prostora cijele Jugoslavije koji su bili sahranjeni u okolini Pljevalja , te 80 rodoljuba strijeljanih na Senjaku. Tako da ova grobnica čuva 412 poginulih boraca,  heroja borbi za slobodu a protiv fašizma. Pored 236 boraca u toku i iza bitke poginulo je i strijeljeno i 159 građana Pljevalja  – istakao je Despotović i dodao da je spomenik izgrađen 1961. godine .

strazica 1

-Spomenik ni tada nije u potpunosti završen. Ostala je ideja da se kasnije realizuje, da se na zidovima spomenika sa unutraršnje strane upišu imena poginulih boraca, njih 236. Nekoliko pokuašaja  Saveza boraca je bilo je da se to završi, ali se iz raznih razlogase  to odlagalo. Iduće godine je 80. godina od Pljevaljske bitke. Čuo sam, i zahvalan sam na ideji predsjednika Opštine da se pripreme i urade spiskovi boraca poginulih u Pljevaljskoj bici na zidove ovog spomenika – naglasio je Despotović.

strazica 2

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

IMG-6b60e742dcb3c7b51bcdb7a5854babae-V

Oprez, ispupčen pod u RTG kabinetu Opšte bolnice

Pacijenti koji su bili na ultrazvuku ili na snimanju rendgenom u pljevaljskoj Bolnici kažu da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *