petak , 12 jula 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Poziv na proslavu dva jubileja u grbaljskom Manastiru Podlastva

Poziv na proslavu dva jubileja u grbaljskom Manastiru Podlastva

 

Odbor za obnovu manastira Podlastva – Grbalj obavještava vjerni narod da se privode kraju pripreme za proslavu 1.500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve 27. i 28. septembra.

Programom proslave 27. septembra u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom Patrijarha srpskog g. Irineja. U 19 časova biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan.

28.septembra u 9 časova održaće se Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Laza i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom. U 12 časova za sve prisutne vjernike biće priređena trpeza ljubavi uz kulturno umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj. Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski g, Irinej, mitropolit crnogorsko primorski g. Amfilohije, g. Stanko Magud i g. Marko Bato Carević.

Uoči proslave, na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, a postavljena je i posebna rasvjeta koja će ga osvjetljavati sve do datuma proslave. Odbor je za sve vjernike obezbijedio parking prostor ispod manastira kod autobuskog stajališta u Lastvi Grbaljskoj. Za sve slabopokretne osobe biće obezbijeđen kombi prevoz od parkinga do manastira.

O manastiru Podlastva;

 

Manastir Rođenja Presvete Bogorodice koga je 1350. godine obnovio Car Dušan, vjekovima je duhovno i prosvjetiteljsko sjedište Grblja. Na mjestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda. Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen dio mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz V – VI vijeka.

Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.

Kroz trajanje hrama kroz vjekove u više navrata je vršena njegova obnova, dogradnja, pregrađivanje zvonika, ugradnja rozete tako da danas hram ima izduženu osnovu, dužine 12,50 a širine 4 metra sa trodjelnim zvonikom na preslicu.

Između hrama i konaka  nalazi se ranohrišćanska krstionica iz VII vijeka.

U hramu je na južnom dijelu oltarskog zida djelimično sačuvan manji dio starog freskopisa iz XV vijeka, dok je u najvećem dijelu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.

U pisanim izvorima manastir se prema M. Crnogorčeviću prvi put pominje 1419. godine, kada je Nikola Ercegović iz Vranovića zavještao ovom manastiru cekin svijeća: “da mu gore pred dušom mrtvijeh, a za zdravlje živijeh“, a zatim 1427. godine,  za koju se vezuje nastanak Grbaljskog Zakonika koji je donijet u ovom manastiru.

U toku svog viševjekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a posljednji put je postradao u velikom zemljotresu iz 1979. godine.

Manastir u GrbljuManastir sa zastavicama 2

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Zvezdin karavan 1. juna u Pljevljima, istog dana i humanitarni koncert

Karavan Fudbalskog kluba Crvena Zvezda dolazi u Pljevlja. Pljevaljski ogranak navijačkog kluba „Delije“ poziva vas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.