subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Kultura / Pozorišna predstava „Balkanska carica“

Pozorišna predstava „Balkanska carica“

17. februar 2020. godine u 19 časovaDom kulture Pljevlja

U saradnji sa Turističkom organizacijom Pljevlja, Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja organizuje pozorišnu predstavu „Balkanska carica“ po tekstu Kralja Nikole u produkciji Kulturnog centra Bar, reditelja Gorana Bjelanovića koji za predstavu kaže da je jedna od najboljih dramskih komada kod nas.

“Uvijek sam bio fasciniran dinastijom Petrovića koja je iznjedrila i velikog Njegoša. Toj plejadi velikana iz kuće Petrovića nesumnjivo pripada i kralj Nikola, intelektualac širokog,  evropskog obrazovanja koji je stvorio svevremeno i jedno od najboljih dramskih djela. On je bio pod uticajem epohe, ali i Šekspira, antičke književnosti, Njegoša, prvenstveno njegove ‘Luča mikrokozma’. Prožimanje duhovnog, tjelesnog i svevremenog rijetko je đe prisutno kao u Crnoj Gori. Iako smo promijenili sistem života, u obavezi smo da pamtimo i čuvamo vrijednosti koje su bezvremene. Ključ razumijevanja predstave ‘Balkanska carica’ je u razumijevanju lika Danice. Danica je iskra, božanstvena, koja osvjetljava crnogorski mikrokosmos. Jer, ona je čuvar svih vrijednosti koje su od Crne Gore stvarale antičku zemlju, zemlju mnogima nepojmljivu, bližu nebesima nego zemnom životu” – Goran Bjelanović.

Uloge su dodijeljene Anji PavićevićFilipu ĐuretićuDanici Maksimović koja važi za jednu od prvih dama srpskog glumišta, Dušku Radoviću prvaku Beogradskog pozorišta na Terazijama, Dragiši Simoviću, Pavlu Iliću, Ani Simović, Vladimiru Ceroviću, Miru Nikoliću, Vladu Tomoviću i Bojani Pejanović.

Odličnu scenografiju koja se lako može prilagoditi svim scenama na kojima bude igrana predstava uradio je Darko Musić, izvanredne kostime dr Anastazija Miranović, za scenski govor zadužena je dr Dijana Marojević, muziku potpisuje Miona Cvijović, asistent režije Milan Vujović, a solistkinja i “svjedok vremena” operska umjetnica Bojana Pejanović, uz baletsko izvođenje Radmile Škuletić Anje Tomović.

Ulaznice po cijeni od 3€ mogu se kupiti na biletarnici Doma kulture Pljevlja u nedjelju (16.02.) i ponedjeljak (17.02.) u periodu od 12 do 19časova.

Sponzor predstave: Rudnik uglja AD Pljevlja.

izvor: pljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

dani humora

Nagrada „Mladi Tipar“ Jovanu Zafiroviću

Nagrada „Mladi Tipar“ za ciklus od 10 aforizama, za koju pravo učešća imaju autori do …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *