petak , 12 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Pravo glasa 11. juna imaće 542.468 građana

Pravo glasa 11. juna imaće 542.468 građana

Pravo glasa 11. juna na vanrednim parlamentarnim izborima imaće 542.468 građana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 (Foto: TVCG)

„Broj birača u biračkom spisku Crne Gore po kome su održani prethodni izbori 19. marta 2023. godine je 542.154. Broj birača u zaključenom biračkom spisku za prijevremene izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore na dan 31. mart 2023. godine je: 542.468“,istakli su iz MUP-a. 

Napomenuli su da se uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance ovog Ministarstva, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način može ostvariti u periodu od 08 do 17 sati“, navode u saopštenju.

„Napomena: Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance u svim opštinama, u vrijeme održavanja izbora, tj. u nedjelju, 11. juna 2023. godine, radiće u periodu od 7 do 20 časova, a kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu“, istakli su u saopštenju.

Naglasili su da birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

„Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu“, stoji u saopštenju. 

Napominju da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me

„Uoči održavanja navedenih izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori“, stoji u saopštenju MUP-a.

„Call-centar“ MUP-a radiće svakog dana počev od petka, 2. juna 2023. godine, u terminu od 8 do 20 časova, dok će u nedjelju, 11. juna, odnosno na dan održavanja izbora, raditi u periodu od 7 do 20 časova.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.