utorak , januar 21 2020
Početna / Vijesti / Ekonomija / Pred Upravnim sudom uticaj na život drugog bloka Termoelektrane

Pred Upravnim sudom uticaj na život drugog bloka Termoelektrane

NVO Green Home je 12.maja podnjela tužbu Upravnom sudu kojom se traži poništenje odluke o odobrenju studije uticaja na životnu sredinu za projekat drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

-Rješenje koje je Agencija za zaštitu životne sredine izdala 22.02.2017. nije imalo sve elemente propisane Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu. Tako, u rješenju nisu navedeni razlozi na kojima se odluka zasniva, razlozi o prihvatanju ili odbijanju primjedbi zainteresovanih strana, kao ni definisane najvažnije mjere koje je nosilac projekta dužan da preduzima u cilju sprječavanja, otklanjanja, ublažavanja ili saniranja štetnih posljedica izgradnje i rada termoelektrane, kaže Diana Čavor iz NVO Green Home.

Između ostalog, kaže Diana, projekat izgradnje TE Pljevlja II nije usklađen sa novim standardima koji su u aprilu usvojeni u Evropskoj uniji a koji predviđaju mnogo strožije granične vrijednosti emisije zagađujućih materija. Ovo znači da bi nova termoelektrana, u slučaju da bude izgrađena zagađivala vazduh više nego što je dozvoljeno i doprinjela pogoršanju ionako već veoma lošem kvalitetu vazduha u Pljevljima, a ne uticala na njegovo poboljšanje kako se to u ovom Elaboratu navodi.

-Elaboratom nisu razmatrane emisije CO2 iz termoelektrane i nije analizirano kako bi Crna Gora mogla doprinjeti ostvarenju ciljeva Evropske unije za smanjenje emisije gasova staklene bašte (po kojima energetski sektor emisije CO2 treba da smanji na nulu do 2050. godine) u slučaju da se drugi blok termoelektrane izgradi.Osim toga, ono što je sporno jeste i način analiziranja uticaja na zdravlje koja je rađena na osnovu ljestvice vrednovanja (0-4) koja je podložna subjektivnoj ocjeni, a ne primjenom metoda sa kvantifikovanjem uticaja. Pitanje je takođe zbog čega nisu dostupni podaci o zdravlju stanovnika Pljevalja za period posle 2012. godine, pita Diana tvrdeći da je nevjerovatno da se rješenje za tako veliki energetski projekat kao što je gradnja TE Pljevlja II nalazi na svega dvije i po stranice. Po  mišljenju iz NVO Green Home, ovo rješenje treba poništiti i ponovo razmotriti da li je cijeli projekat isplativ i izvediv.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

epcg

Prosječan decembarski račun 38,60 eura

Prosječan decembarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *