četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Predavanja za osnovce o značaju pčela za očuvanje životne sredine

Predavanja za osnovce o značaju pčela za očuvanje životne sredine

NVU „Sve za pčele, pčele za sve“ realizuje projekat „Značaj pčela za očuvanje flore“. Kao jedna od aktivnosti u okviru projekta je predavanje za učenike osnovnih škola od 1-9 razreda, čiji je cilj podizanje svijesti mladih o značaju u pčela u očuvanju flore, odnosno da im se predoči da su pčele najbolji oprašivač biljaka na svijetu.

Osim podizanja nivoa svijesti, projektom se nudi konkretna mjera odnosno dodjela pčelinjih zajednica kojim će se dati lični doprinos u očuvanju flore.

„Za razliku od prethodnih realizovanih projekata iz oblasti pčelarstva, cilj ovog projekta je da animiramo i uvedemo mlade osobe u svijet pčelarstva. To se prije svega odnosi na mlade uzrasta od prvog do devetog razreda, gradskih osnovnih škola. Planirano je bilo da predavanja održimo u sve tri osnovne škole “Salko Aljkovic”, “Ristan Pavlović “ i u Osnovnoj školi” Boško Buha” i da u tim školama zasebno za njihove osnovce održimo predavanja”, kazao je za RTPV, Vladimir Džuverović, predsjednik NVU “Sve za pčele, pčele za sve”.

Zbog aktuelne situacije sa virusom Covid 19,  odlučeno je da se predavanja održe van školskih prostorija, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke.

“Kandidati će na ovaj poziv moći da se prijave od 1- 6. decembra. Nakon 6. decembra, na osnovu pristiglih prijava od strane učenika, održaće se ta predavanja, a termin i mjesto ćemo odrediti u toku te nedjelje, znači od 6-13. decembra”, zaključio je Džuverović.

Predavanja o životu i značaju pčela u očuvanju flore, održaće poznati i iskusni pljevaljski pčelar i učitelj, Dragan Golubović, a na predavanju će se govoriti o životnom i razvojnom periodu pčela, o uslovima neophodnim za bavljenje pčelarstvom, o razvoju pčelinje zajednice i njenom zazimljavanju, o ulozi pčela u očuvanju i zaštiti životne sredine.

Projekat će trajati 6 mjeseci i realizovaće se na području opštine Pljevlja.

Izvor  tvpljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.