ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Predsjednik Islamske zajednice za Budvu i Boku prisustvovao litiji u Herceg Novom

Predsjednik Islamske zajednice za Budvu i Boku prisustvovao litiji u Herceg Novom

Hrišćanskim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi“ Božić je okupljenima na molebanu u Herceg Novom čestitao hercegnovski efendija Husein Hodžić, predsjednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku, savetnik reisa za međureligijska i međunacionalna pitanja.

U uvodnom delu besede objasnio je razloge zbog kojih je bio na molebanu, a u zaključku utvrdio da nije jedini problem očuvanje imovine, već je veće iskušenje očuvati veru, prenosi Radio Herceg Novi.

Takođe je istakao da ne govori u ime Islamske zajednice, jer bi to bilo nečasno, ni u ime svih muslimana, već u svoje lično i ime njegovih vernika koji ga podržavaju.

„Pitaćete se zašto je ovde jedan običan čovek iz Bosne, sa severo-istoka, što gleda u Drinu i Savu, iz Teočaka, u kojem su, verovali ili ne, ali su istorijske činjenice, jedno vreme bile prisutne mošti Svetog Luke apostola, koga je Branković postavio baš tu pred dolazak Turaka; nažalost, uzeli su ga rimokatolici. Ne znam jesu li platili i koliko je Branković naplatio, ali tako je bilo.

Ja sam odatle, imam tog kosmopolitizma, tolerancije duha. Pitaćete se zašto sam ovde, odgovaram da sam ovde što me Bog večni pozvao da budem na pomoći bratu i komšiji.

Ovde sam, jer sam, prisustvujući dešavanjima prethodne godine u hramu u Podgorici, u Baru i drugim događajima, od patrijarha Irineja čuo i to ponavljam, da je „Srpska pravoslavna crkva izuzetno raspoložena da uspostavlja i širi dobre odnose i poverenje sa muslimanima sa Balkana, posebno sa Bošnjacima“, među kojima sam, eto, i ja.

Još jedan razlog je susret sa akademikom Matijom Bećkovićem prilikom osveštavanja hrama u Baru, koji je izrazio pohvalu na moju zdravicu, koju sam tada, kao i večeras, samo kao građanin govorio.

Kaže akademik: ’Efendija, svaka čast na zdravici‘, a ja njemu šeretski: ’Akademiče, hoćemo li se ćerati‘, što je njegova poznata rečenica. Odgovorio mi je: ’Dosta nam je bilo gluposti‘, i osetio sam iskrenost.

Tada sam naučio lekciju života ili deo nje, koja se zove tolerancija, u kojoj treba razumeti, poštovati i sarađivati i sa potpuno drugačijim mišljenjima čoveka“, rekao je efendija Hodžić.

Husein Hodžić

 

 

Srbi i Crnogorci su, kako je poručio efendija Hodžić, redak narod koji pamti dobro koje mu neko učini, neće zaboraviti i neće izneveriti.

„Ovde sam i po iskazu davnog, drevnog Marka Miljanova, koji reče: ’Čojstvo i junaštvo je braniti drugačijeg od sebe‘, a mi smo malo drugačiji međusobno, i ja sam radi toga i došao, braćo moja draga. Učenje moje vere je da komšiju i brata ne smem zapustiti, da mu moram pomoći, da mu se odazovem, kad me god pozove. Pozvan sam, i velikodušno sam se odazvao.

Ovde sam večeras da javno obznanim i zahvalim Opštini Trebinje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i gospodinu Amfilohiju, jer su posebno oni u vreme podnošenja građevinske dozvole za gradnju Centra islamskog u Kumboru bili ti koji su do tada dali najviše novca i prigoda, više nego moji muslimani i moja legitimna Islamska zajednica u Crnoj Gori.

Dobro se dobrim mora vraćati, zato sam večeras ovde. Istina, nismo mogli biti registrovani kao prostor u kojem ćemo se moliti, već samo i jedino kao stambeno poslovni objekat, na to smo i pristali. Nema na području od Srbije na ovamo primera da su se džamije obnovile, već su sve registrovane kao stambeno poslovni objekti. Radićemo na tom planu i ja sam prvi koji uzima barjak da širimo poverenje i toleranciju.

Svoj dolazak na protestnu litiju efendija Hodžić je obrazložio i divnim primerima iz prošlosti međusobnog suživota i tolerancije.

„Rahmetli Iso Mahmutović iz sela Bistrice kod Bijelog Polja, koji je 1967. godine po nalogu vlasti doveo radnu grupu na Cetinje da sruše kosturnicu. Kad je Iso vidio, rekao je: ’Ovo je svetinja, ja svetinju ne diram, a da je moje, pala bi mrtva glava‘.

Policija je zapretila da će ostati bez posla, a on je odgovorio da daje otkaz.

Prošlo je i 50 godina od tada kada me je časni episkop Amfilohije upitao da ga nađemo. Našli smo njegovog sina, doveli ga iz Francuske, i on je nagrađen ordenom, i to je gest crkve koji mi pamtimo.

Imovina je ovde manje bitna, čuvajte veru. Biće imovine, a biće i kompromisa. Bog vas sve čuvao“, kazao je efendija Hodžić, čovek kojeg pamte i kao jednog od onih koji su sagradili kuću porodici oca Dragana Cvjetanovića nakon njegove smrti.

izvor: sandžakpress.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.