subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Predsjednik opštine učestvovao na Regionalnoj konferenciji posvećenoj migracijama i vanrednim situacijama

Predsjednik opštine učestvovao na Regionalnoj konferenciji posvećenoj migracijama i vanrednim situacijama

U Sarajevu je, 17-19. septembra, u organizaciji GiZ (Njemačka agencija za razvojnu saradnju) i NALAS (Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope) organizovana Regionalna konferencija posvećena izazovima sa kojima se susreću opštine u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju migracije i vanredne situacije.

Na konferenciji su svoja iskustva predstavile opštine gdje su ti izazovi veoma značajni, kao sto su Bihać u BiH, Preševo u Srbiji, Kumanovo u Makedoniji, i Djirokastro u Albaniji.

U okviru panel diskusije “Uloga, očekivanja i odgovornosti opština i njihovih asocijacija” govorio je i predsjednik opštine Pljevlja Mirko Djačić koji je predstavio izazove sa kojima se susreće lokalna uprava u ovom gradu, ulažući napore da se migrantima koji se trenutno nalaze u opštini pruži adekvatna pomoć, u saradnji sa državnim institucijama i lokalnim nevladinim organizacijama.

djacicOno što je većina učesnika, predstavnika lokalnih vlasti, istakla kao najveće potrebe i izazove sa kojima se suočavaju su obezbjeđivanje skloništa, hrane, odjeće, zdravstvene brige i sl. Tu su i finansijski problemi obzirom da se sredstva za hitnu podršku obezbjeđuju iz opštinskih budžeta, i na kraju posledice po lokalne zajednice u smislu degradacije životne sredine, bezbjednosti i zdravlja, i otežanog pružanja redovnih usluga stanovništvu.

djacic1U okviru nekoliko tematskih panela ukazano je na potrebu obezbjeđivanja strateških smjernica i mehanizama, kao i finansijskih sredstava za lokalne samouprave kako bi sto uspješnije odgovorile ovim i budućim izazovima kada su migracije i vanredne situacije u pitanju.

djacic2djacic3

 

Kabinet predsjednika

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.