četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Kultura / Predstavnici Gimnazije ,,Tanasije Pejatović” na prestižnom svjetskom projektu – Model Ujedinjenih Nacija Mostar 2019.

Predstavnici Gimnazije ,,Tanasije Pejatović” na prestižnom svjetskom projektu – Model Ujedinjenih Nacija Mostar 2019.

Učenici Anastasija Marić, prvi razred i Pavle Džuverović, treći razed, predstavljali su našu školu na prestižnoj konferenciji mladih – Model Ujedinjenih Nacija. Projekat je finansiran od strane država EU, UWC  Mostar i Univerziteta u Mostaru,  a podržan je od strane Ujedinjenih Nacija. Konferencija  je održana od 20. do 24. marta 2019.

Učesnici konferencije su obezbijedili svoje učešće na način što su se prijavili na zvanični konkurs koji je  raspisan povodom samog projekta. Pored toga,  izborili su i pravo da imaju  profesora – supervizora iz škole. Profesor – supervizor na projektu bila je mr. Ljiljana Bajčetić, profesorica istorije.

Predstavnici naše škole nose pozitivna iskustva. Tokom pet dana učenici i studenti radili su u više odbora i vijeća; Vijeće bezbjednosti, Vijeće za okolinu, EU Komisija, Komisija za društvena i humanitarna pitanja i komisija o Trgovini lakim i malokalibarskim naoružanjem na Balkanu. Radeći u grupama sastavljenim od predstavnika različitih država, stekli su nova saznanja i postali svjesni značaja ovih globalnih problema.  Osim toga, imali su priliku da iskažu znanja stečena iz različitih naučnih oblasti (primarno sociologije, istorije, geografije, hemije, biologije, fizike) , da upotrebe vještine, posebno umješnost u vodjenju dijaloga, rasprave, argumentovanja sopstvenih stavova. Postali su svjesni važnosti i  značaja obrazovanja koje nudi naša Gimnazija kao opšteobrazovna škola. Samo široka i duboka znanja, interdisciplinarni pristup omogućavaju pronalaženje kvalitetnih rješenja, kako na makro, tako i na mikro nivou.

 Zvanični jezik projekta bio je engleski, sa jednim komitetom koji je zasjedao na lokalnom jeziku. U međusobnim kontaktima, formalnim i neformalnim, učesnici su upoznali mnogo vršnjaka iz raznih dijelova svijeta. Zbližavanje kroz rad i druženje, neophodni su za prevazilaženje stereoptipa, sklapanje prijateljstava kao načina za izbjegavanje svakog konflikta.

Oba naša predstavnika ostvarila su značajne rezultate i u najboljem svijetlu reprezentovali školu. I Pavle i Anastasija su dobili priznanja za uspješno učešće na zasjedanjima svojih komisija. Pavle ie dobio pohvalu za najboljeg novog delegata na  komitetu za ekologiju – UNEP, čime ie valorizovao znanja stečena u toku priprema za takmicenja iz hemije. Svjetski koledž u Mostaru prepoznao je angažman i trud koji je pokazao učenik naše škole.  Pavle je predložen  kao jedini kandidat, koji nije sa koledža u Mostaru,  za sličan projekat, Asia World – Model Ujedinjenih Nacija u Baliju, Indonezija, koji će se održati početkom novembra tekuće godine. Predlog od strane koledža omogućio ie automatski prolazak početne selekcije kandidata, a nakon prvog kruga eliminacija usledila je ravnopravna borba za prolaz na osnovu ličnog angažmana. Prošao je u završni krug konkursa, a konacni rezultati će se saznati tokom juna.

Učesnici iz naše škole duguju veliku zahvalnost profesorici Ljiljani Bajčetić, koja je pružila podršku, motivaciju, kao i dodatnu logistiku tokom zasjedanja.

Na kraju, želimo da istaknemo da je ova konferencija ozbiljan svjetski projekat uključivanja mladih u svjetske organizacije poput komiteta Ujedinjenih Nacija. Projekti Modela Ujedinjenih Nacija organizuju se na prestižnim univerzitetima širom svijeta, poput Oksforda, Harvarda, Lomonosova, kojima se želi podstaći intelektualni dijalog i prevazilaženje etničkih i drugih razlika.

učesnici u MostaruPavle DžuverovićJCDS Session 2 B

                                                                                                        Džuverović Pavle

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Margita Magi Stefanović – „neponovljiva princeza“ jugoslovenske rok scene

Sklonost prema muzici ćerka jedinica proslavljenog reditelja Slavoljuba Stefanovića Ravasija pokazuje već u osnovnoj školi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.