četvrtak , avgust 13 2020
Početna / Vijesti / Politika / PRIMJERI NEČOJSTVA I NEJUNAŠTVA

PRIMJERI NEČOJSTVA I NEJUNAŠTVA

,,Ne pada snijeg da pomori svijet, već da svaka zvjerka pokaže svoj trag“, kaže naš narod. Tako je i pandemija korona virusa izoštrila karakterne osobine ljudi, i zlo i dobro su postali vidljiviji. Poput Pet skena (najmoderniji aparat za otkrivanje zloćudne bolesti) korona virus je pokazao  pravu sliku zdravstvenog sistema Crne Gore, a pogotovu u Pljevljima. Slučaj naše sugrađanke M.S., koja je umrla zbog upale pluća, bez obzira što se ispostavilo da je bila negativna na korona virus, uzbudio je duhove u našem gradu, i izazvao strah i zebnju. A kako i ne bi kada je porodica pokojnice, preko društvenih mreža, upozorila javnost na nedostatak odgovarajuće zaštitne opreme i sredstava za borbu protiv opake bolesti. Direktor bolnice je hladno demantovao te navode, upućujući, po ko zna koji put, zahvalnost Ministru zdravlja i Vladi Crne Gore za opremljenost i osposobljenost bolnice u Pljevljima.

Pri tom nikome nije palo na pamet da odgovori na neka osnovna pitanja:  da li je dežurna doktorica htjela da pošalje pokojnu M.S. u Klinički centar Crne Gore, i zašto nije; je li anesteziolog odbio da intubira pokojnu pacijentkinju zbog nedostatka zaštitne opreme; zašto pacijentkinja nije priključena na respirator, ako već, prema tvrđenju direktora bolnice, postoje tri respiratora koji su u funkciji? Još mnogo pitanja bi se moglo postaviti na koja niko nije dao odgovor, a kamo li da je direktoru bolnice palo na pamet da pozove novinara i kamere lokalne radio televizije,  kako bi slikom i riječju stručnjaka pokazali respiratore i zaštitnu opremu. Ili ih je bilo sramota da pokazuju zaštitnu opremu kupljenu u Okovu?

Prije nekoliko dana je na naslovnoj strani dnevnih novina Vijesti objavljeno je, kako je Srbija konfiskovala tri respiratora, koja su već bila plaćena od strane Fonda za zdravstvo Crne Gore. Sjutradan je iz pera glavnog urednika Vijesti, Srđana Kosovića priznato da se radilo o grešci zbog neprecizne formulacije dobavljača i direktora Fonda. Usput je rečeno da respiratori nisu ni bili plaćeni. Rekao bi čovjek Bože pomozi, radilo se o nenamjernoj grešci. Ali avaj. Kada je Predsjednik Srbije obećao da će pokloniti pet respiratora, s tim da jedan ide za bolnicu u Pljevljima, a drugi za bolnicu u Bijelom Polju, uslijedio je šok. Umjesto da dogovor kuću gradi, predsjednik Nacionalnog kordinacionog tijela za borbu protiv Kovid 19, Milutin Simović, i ministar zdravlja, naš sugrađanin Kenan Hrapović, glatko su odbili pomenutu donaciju, usput se posprdujući kako je Crna Gora uvijek pomagala i pomagaće Srbiji. Kao so na ranu stigla je vijest da su dva od postojeća tri respiratora u bolnici u Pljevljima poslata u Berane.

Zaboravili su gospoda ministri da su hiljade tona brašna i ostalih prehrambenih artikala preko Dobrakova stigle u Crnu Goru, uprkos postojanju Uredbe Vlade Srbije o zabrani izvoza hrane, dok traje epidemija korone. Još manje se sjećaju pomoći Srbije Crnoj Gori nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 15.aprila 1979.godine pogodio crnogorsko primorje. Da ih podsjetimo, svaki zaposleni u Srbiji od 1979.godine do 1993.godine izdvajao je 0,5% od svoje plate (otprilike današnjih 2 evra) za pomoć Crnoj Gori. Ta pomoć je mjesečno iznosila oko 6 miliona evra, na godišnjem nivou to je oko 72 miliona evra, a za 15 godina, koliko je ta pomoć trajala, ukupno je Crnoj Gori uplaćeno oko 1.080.000.000, ili preko milijardu evra. Svakao ne bi bilo na odmet da se gospoda ministri raspitaju zašto u holu zgrade Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi stoji natpis: ,,Budi human kao što je bila humana Srbija“?

Kako sve ovo objasniti? Možda postojanjem antisrpskog virusa koji već dvadeset godina hara po Crnoj Gori. Dokaz za to je da Srba nema u sledećim državnim institucijama: Služba Predsjednika države, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Uprava za kadrove, Generalni sekretarijat Vlade, Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade, Ministarstvo pravde (gospodin Pažin je kao izbjeglica započeo pripravnički staž u Pljevljima i postao pljevaljski zet), Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo nauke, Vrhovni sud, Upravni sud, Apelacioni sud, Vijeće za prekršaje.

Ili se radi o osveti Pljevljima zbog najmasovnijih litija (u odnosu na broj stanovnika) protiv satanističkog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Zaboravili su da su gospoda Pljevljaci i na tim litijama iskazali svoje i čojstvo i junaštvo. Da navedemo samo dva primjera: dan nakon tragične pogibije poznatog pjevača u Pljevljima i njegovog rođaka, dvadeset hiljada ljudi je prošlo bez ijedne riječi pljevaljskim ulicama, kao da su pošli na saučešće. Drugi put je litija , koju je predvodio otac Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, sa ne manjim brojem ljudi, prvo saslušala molitvu mujezina sa džamije, a nakon toga nastavila program. O tom događaju je beogradksa Politika izvjestila na prvoj strani.

Smijemo li u ovom trenutku zaboraviti kadrovsku politiku ministra Hrapovića, koji je uzgred budi rečeno ekonomista, na mjestu Ministra zdravlja. Prvi put od kako postoji bolnica u Pljevljima desilo se, sigurno ne slučajno, da direktor bolnice bude po struci stomatolog, a načelnik Internog odjeljenja neurolog. Gospodinu ministru očigledno je mnogo važnija bila stranačka i nacionalna pripadnost od stručne osposobljenosti kada je postavljao rukovodeće kadrove u bolnici. Nije teško pretpostaviti koliko to djeluje demotivišuće na ljekare u opštoj bolnici u Pljevljima.

Na kraju šta ostaje građanima Pljevalja? Da se uzdaju u zaštitu Svete Trojice pljevaljske i zaštitnice grada Svete Petke, da budu solidarni i nadaju se da će nas ovoga puta zlo zaobići.  Aktuelna vlast nas je odavno zaboravila kada je u pitanju bilo kakva pomoć, jedina konstanta je bio  njihov kolonijalni odnos prema Pljevljima, dok su nemilice eksploatisali rudna i šumska bogatstva ove opštine. Nadati se da će i korona virus zaobići ,,slijepo crijevo“ Crne Gore.

 

Pljevlja, 29.03.2020.g

POKRET ZA PLJEVLJA

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

pokret

Muzej lažnih obećanja pljevaljskom zdravstvu

Ovo je priča o žalosnom stanju  pljevaljskog zdravstva, izgradnji nove bolnice i stambene zgrade za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *