subota , oktobar 24 2020
Početna / Vijesti / Društvo / Prištinska vlast sprema crnogorski scenario za otimanje imovine SPC – pravoslavni poslanici vlasti odlučeni od crkve do pokajanja

Prištinska vlast sprema crnogorski scenario za otimanje imovine SPC – pravoslavni poslanici vlasti odlučeni od crkve do pokajanja

Arhijereji SPC iz Crne Gore odbijaju sve optužbe da je Crkva Božija u Crnoj Gori eksponent ili ostatak bilo kakve velikodržavne ili političke ideologije i tvrde da „ovo što se namjerilo sa usvajanjem ovog Zakona i otimačinom crkvene imovine, treba da posluži svojevrsnom disciplinovanju Crkve ne bi li ona prihvatila da bude sluškinja ideološko-političke matrice aktuelnog crnogorskog režima“. Episkopski savjet SPC u CG,  iskazujući odlučnost da se ovoj nepravdi s kojom je Crkva suočena suprostave koristeći sve domaće pravne mehanizme, ali i obraćajući se svim relevantnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda, pročitano je večeras u Pljevljima posle litije u centru grada pred hiljadama vjernika SPC, nakon molitve u crkvi SV. Petke.

Episkopski savjet,  Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski AMFILOHIJE, Episkop mileševski ATANASIJE ,Episkop budimljansko-nikšićki JOANIKIJE, Episkop zahumsko-hercegovački i primorski DIMITRIJE iEpiskop umirovljeni zahumsko-hercegovački ATANASIJE,saopštava javnosti svoja saznanja da se vrlo slične odredbe, kojim se otima crkvena imovina u Crnoj Gori, nalaze u proceduri i pred prištinskim organima vlasti, te da je namjera da se Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske Patrijaršije oduzme pravo svojine nad našim drevnim svetinjama na Kosovu i Metohiji.

Ocjenjuju da je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti proteklo bez odgovarajućeg dijaloga, uz mnoga kršenja procedure i neusaglašenosti sa međunarodnim standardima, te da je nesumnjivo  upereno protiv Pravoslavne Crkve, konkretno Srpske Patrijaršije, budući da su ostale tradicionalne Crkve i vjerske zajednice sporna pitanja već ugovorno riješila sa crnogorskom državom, što nije omogućeno Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

-Da je to tačno potvrđuju, kako izjave najviših državnih funkcionera i pripadnika vladajuće partije, tako i diskusije poslanika te partije u crnogorskom parlamentu, a naročito odbijanje crnogorskih vlasti da prihvate bilo koje ponuđeno rješenje od strane Crkve. Već danima smo svjedoci javnog likovanja svih nenavidnika Pravoslavne Crkve i ostrašćenih novocrnogorskih nacionalista, uglavnom osvjedočenih bezbožnika, koji proslavljaju pobjedu nad Crkvom Hristovom i takvi zaboravljaju drevnu istinu Svetog Pisma da Crkvu Božiju „ni vrata pakla neće nadvladati“, navodi se u Saopštenju i dodaje da su mnogi moćnici dolazili i prolazili, ali je Crkva Božija ostala i opstala.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica je antiustavano, otvoreno anticrkven i diskriminatoran. Pozivamo nosioce vlasti da skupe snage i, u najkraćem roku, otvore istinski dijalog da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena ovog Zakona postane izvor za ozbiljne društvene diobe sa nesagledivim posljedicama. Samo bi dogovor bio istinska pobjeda Crne Gore i svih crnogorskih građana, kaže se u saopštenju za javnost Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Episkopski savjet i svi episkopi pojedinačno izražavaju privrženost našoj osmovjekovnoj tradiciji i ostaju do kraja vjerni kanonskom ustrojstvu Pećke/Srpske Patrijaršije, podsjećajući da je svaka od njihovih episkopija nasljednica drevnih episkopija, koje je početkom 13. vijeka osnovao Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpskih i pomorskih zemalja.

Episkopi pozivaju pravoslavni vjerni narod Crne Gore da ne klone duhom i da se uzda u Boga i Njegovu silu.

-U ovim predbožićnim danima treba da se sabiramo u hramove na molitvu i svojim hrišćanskim dostojanstvom i odvažnošću, ne nasjedajući na provokacije onih kojima je cilj razdor među braćom, te tako pokažemo da nas crnogorski režim ni najmanje nije pokolebao niti uplašio u našem odlučnom nastojanju da branimo naše svetinje i naša vjerska prava i slobode. „Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al’ zube polomi.“, kaže se u episkopsko saopštenju javno pozivajući sve policijske snage i njihove starješine, sve do Predsjednika i Premijera, da ne primjenjuju silu, pa, eto, čak i nad episkopima, koji se mirno okupljaju radi odbrane i ostvarivanja svojih vjerskih prava.

-Podsjećamo ih da smo im nebrojeno puta javno saopštavali da prezir prema Pravoslavnoj Crkvi, kakav se pokazuje posljednjih skoro dvije decenije, a naročito projavljen u procesu pripreme i donošenja ovog sramnog zakonskog akta, može dovesti do loših posljedica za crnogorsko društvo, narušavanja mira i bratske sloge, koji su neprocjenjivo blago svakog savremenog društva. Donošenje ovakvog zakona ne služi na čast i blagoslov ni onima koji su ga predložili, ni onima koji su ga izglasali i proglasili i time su svi oni koji su pravoslavni, sa žaljenjem konstatujemo, sami sebe isključili iz Pravoslavne Crkve, te su stoga odlučeni od Svetih Tajni i nalažemo našem bogoljubivom sveštenstvu da im, po riječima Svetog Petra Cetinjskog, „nikakvoga posla crkovnoga“ ne obavlja, do njihovog pokajanja, za koje se molimo.

Sve crkvene zajednice naših eparhija su slobodne da, u duhu hrišćanskog mira i bratske sloge, na prikladan način, molitveno iskazuju svoj stav protiv ugrožavanja osnovnih prava i sloboda vjernika.

Moleban 29 krstonošekrstonoše 2Moleban29.12Čitanje episkopske porukemoleban 29

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

memorandum

Potpisan memorandum o saradnji između Opštine Pljevlja i Opštinske organizacije Crveni krst

Prepoznajući zajednički interes za intenzivnijom saradnjom na preduzimanju mjera i aktivnosti socijalne i dječije zaštite …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *