subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Problematična odredba Zakona o PIO: Odluka Ustavnog suda negativna za sve, posebno žene

Problematična odredba Zakona o PIO: Odluka Ustavnog suda negativna za sve, posebno žene

Javnost je poslednjih dana uzburkala kontroverznu odluku Ustavnog suda Crne Gore koji je ukinuo član 17 stav 1 Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, jer je ta odredba, kako je pojašnjeno, diskriminisala žene sudije u odnosu na muškarce. Da pomenuti član Zakona nije diskriminatoran za žene, već naprotiv, smatra pravnik Vladan Nikolić . On smatra da je Ustavni sud donio jednu proizvoljnu odluku koja će imati negativne posljedice za sve osiguranike, a posebno žene, objavio je TVCG.

Siguran sam i da je zapravo problematična odredba člana 121 Ustava Crne Gore, te da ta odredba stvara problem u pravnom sistemu, pa je Ustavni sud mogao jedino da utvrdi da je član 17, prema Zakonu o PIO u saglasnosti sa Ustavom i da eventualno predloži Skupština da mijenja član 121 Ustava Crne Gore, ili da posebnim zakonom uredi pitanje odlaska sudija u starosnu penziju”, pojašnjava Nikolić.

On i da „prije nego se odluka dodaje u Službenom listu mi ne znamo da li se ukida stav 1 člana 17 u djelu, ili samo u onom dijelu kojim je propisano da pravo na starosnu penziju stiče žena kad navrši 64 godine.

Nikolić vjeruje i da kolege iz Ustavnog suda, ipak, nijesu, kako kaže, tako neiskusne, pa da su ukinule spornu odredbu u djelu i tako ostavile u zakonu pravnu prazninu koja će imati loše posljedice na sve osiguranike, koji bi nakon pravosnažnosti te odluke stekli uslov za odlazak u starosnu penziju, i koji žele da iskoriste to pravo.

„Jedino logično bi bilo da je Ustavni sud ukinuo odredbu u delu koji se samo odnosi na žene a da je u obrazloženju pojasnio da se od dana ukidanja te odredbe člana 17 stav 1 primenjuje na sve osiguranike preostali uslov sticanja prava na starosnu penziju, a koji se odnosio samo na muškarce, odnosno da svi osiguranici od dana objavljivanja odluke, bez obzira na pol stiču pravo na starosnu penziju kad navrše 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, do eventualnog donošenja neke nove odredbe koja će to pitanje urediti na drugačiji način. ”, ističe Nikolić.

Takođe Nikolić kaže i da ne dijeli mišljenje kolega, u dijelu kojim je odlučeno da je odredba stava 1 člana 17 neustavna i nesaglasna sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i slobode.

„Odredba stav 1 člana 17 Zakona o PIO propisuje afirmativnu akciju u odnosu na osiguranike ženskog pola, jer se tom odredbom propisuje samo pravo, ali ne i obaveza, dakle, ne i imperativ da žena može i sa 64 godine da ide u penziju, ali naravno samo ako to želi. To je mjera afirmativne akcije koja ima za cilj stvaranje uslova za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, i kao takva je u interesu žene, a ni u kom slučaju ne može biti za njih diskriminatorna”, zaključuje Nikolić

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.