subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Program stvaranja mreže državnih službenika na Zapadnom Balkanu

Program stvaranja mreže državnih službenika na Zapadnom Balkanu

U okviru programa „Šema EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu“ 90 državnih službenika i ove godine pohađale su obuku s ciljem jačanja regionalne saradnje, stvaranja mreže državnih službenika/ca širom Zapadnog Balkana, koji/e sada rade zajedno i tragaju za rješenjima za zajedničke izazove, a kako bi doprinijeli reformi javne uprave i uspostavili „jake mreže sa svojim kolegama/inicama u regionu“.

British Council održao je onlajn regionalnu konferenciju, kojom je zaključena Šema Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu.  Učesnici – mladi/e državni službenici/e sa Zapadnog Balkana, predstavnici/e delegacija EU i ministarstava  – porazgovarali su o ključnim dostignućima projekta, na polju regionalne saradnje u državnoj službi, u kontekstu pristupanja EU. Tokom ovog skupa, održane su prezentacije u vezi sa istraživačkim projektima u konkretnim zemljama i u regionu, na temu djelotvornosti i saradnje državne službe, koje su obuhvatile teme poput njegovanja novog liderstva u upravama na Zapadnom Balkanu, zadržavanja osoblja, funkcionisanja tokom KOVIDA-19, digitalne transformacije i savremenih izazova i mogućnosti za djelotvorno javno upravljanje. Nalazi istraživanja biće podijeljeni sa javnim upravama Zapadnog Balkana, kako bi se omogućilo napredovanje i poboljšala saradnja. Takođe je predstavljena onlajn platforma za mlade državne službenike/ce sa Zapadnog Balkana, koja je osmišljena u sklopu ovog projekta. Ova konferencija je poslužila kao prilika za učesnike/ce projekta da analiziraju nalaze i razmotre okvir za njihovu dalju saradnju, u sprezi sa procesom pristupanja EU i unaprijeđenjem javne uprave.

Šema za mlade profesionalce, koja je omogućena finansijskom podrškom EU, a koju je realizovao British Council, počela je oktobra 2016. godine, okupljanjem 90 mladih državnih službenika/ca sa Zapadnog Balkana, koji/e su u periodu od dvije nedjelje pohađali/e program pri Sciences Po u Parizu i Evropskom koledžu u Brižu i učestvovali/e u regionalnom programu razmjene između šest prestonica. Oni/e su, tokom programa regionalne razmjene, analizirali/e različite aspekte od značaja za agendu proširenja EU.

Tokom završne onlajn konferencije u sklopu ovog projekta, učesnicima/ama su se obratiti Angus Bjarnason, zamjenik regionalnog direktora British Council i Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Bjarnason istakao je „Uprkos izazovima koje je sa sobom donijela pandemija kovida-19 u poslednjih nekoliko mjeseci, u sklopu ovog projekta je uspješno nastavljena izgradnja kapaciteta učesnika/ca i jačanje regionalne saradnje, stvaranjem mreže državnih službenika/ca širom Zapadnog Balkana, koji/e sada rade zajedno i tragaju za rješenjima za zajedničke izazove.“

Gđa Calavera poručila je „Danas vam se sa velikim zadovoljstvom pridružujem virtuelno, kako bismo obilježili dostignuća i završetak prve faze programa koji je realizovao British Council. Šema EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu pruža dragocjene mogućnosti za saradnju mladih državnih službenika/ca u regionu, koji/e su ovim putem u prilici da doprinesu reformi javne uprave i uspostave jake mreže sa svojim kolegama/inicama u regionu.  Konačan cilj svake javne uprave koja dobro funkcioniše jeste da pruži bolje usluge građanima/kama i privrednim subjektima. Transparentna, odgovorna i javna uprava koja brzo reaguje stvara pogodno tlo za razvoj poslovanja i rast, i od presudne je važnosti za krčenje puta regiona ka Evropskoj uniji. Upućujem čestitke za svih 90 državnih službenika/ca koji/e su do danas pohađali ovaj program. Unaprijed se radujem učešću novih generacija mladih državnih službenika/ca, koji/e će nam se pridružili u narednom programu tokom 2021. godine”.

državni službenici program EUdržavni službenici 2

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prognoza za vikend: Danas sunčano, u nedjelju moguća kiša

U Crnoj Gori danas će biti toplo i sunčano. Na sjeveru će jutro biti svježe, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.